Belangrijke democratiebeweging in Hongkong ontbindt zichzelf
De manifestaties van Civil Rights Front brachten de voorbije jaren duizenden mensen op de been (archiefbeeld) Foto: REUTERS

Het Civil Rights Front, de coalitie die aan de basis ligt van de grote manifestaties voor democratie in Hongkong in 2019 en 2020, heeft zondag aangekondigd zichzelf te zullen ontbinden. Volgens de burgerrechtenbeweging komt dit door de Chinese onderdrukking.

‘De burgermaatschappij wordt geconfronteerd met uitdagingen van een ongeziene moeilijkheid’, aldus de beweging in een persbericht.

Eerder deze week besloot de grootste vakbond van Hongkong, de Bond van Beroepsleraren (PTU), zich om dezelfde reden op te heffen.

Sinds de protesten zette de Chinese regering vooral in op het monddood maken van de oppositie in de voormalige Britse kroonkolonie, en op het ontmantelen van het op westerse leest geschoeide systeem. Peking heeft onder meer een speciale veiligheidswet ingevoerd die het westerse rechtsstelsel ondermijnt. Talrijke figuren van de oppositie zijn in de gevangenis opgesloten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in