KV Oostende eert Berrier passend met zege bij Seraing
Foto: belga

KV Oostende won zaterdagavond voor de derde keer op rij en hijst zich mee op kop. Seraing kwam in een behoorlijk geladen match met negen gele en één rode kaart op slag van rust nochtans op voorsprong, maar in vier dolle minuten na de herneming zette KVO de scheve situatie recht.

Het was niet de eerste keer dat KV Oostende op bezoek was in het Stade du Pairay in Seraing. In het begin van de jaren 90 was dat nog een paar keer het geval.

Wist u trouwens dat Seraing en KV Oostende in 1993 samen promoveerden vanuit de toenmalige tweede klasse naar eerste? Seraing als kampioen, Oostende als verrassende winnaar van de eindronde onder Raoul Peeters. Deze kampioenenploeg veroverde voor altijd de harten van de echte KVO-fans.

Net zoals Franck Berrier, tussen 2013 en 2018 op het veld de enige patron in de hoogdagen van het KV Oostende van Marc Coucke. Als zo’n icoon dan op 37-jarige leeftijd om het leven komt als het gevolg van een hartstilstand, verdwijnt het belang van de vierde competitiematch even op het achterplan. De spelers droegen een zwarte rouwband en bij de minuut stilte voor de match legde kapitein Jack Hendry een trui van Oostende in de middencirkel.

Traag begin, daarna vinnig

Het eerbetoon, de warmte, en een onvoorspelbare bal op een kurkdroog veld: het leidde tot een kwartier wachten op behoorlijke actie. De sproeiers werkten opnieuw tijdens de rust, toen Seraing net op voorsprong was gekomen. Op slag van rust plaatste Youssef Maziz een vrije trap perfect in de hoek, buiten het bereik van Hubert. Niet onverdiend was dat, want Seraing had toen al de betere kansen gekregen.

Ambrose had na twee goede invalbeurten van Blessin de voorkeur gekregen op Kvasina. Indy Boonen scheurde tegen Gent zijn achillespees en werd vervangen door Batzner. Thuiskeeper Dietsch had behoorlijk wat last met het schot van Ambrose maar niemand was gevolgd voor de rebound. Toch miste Seraing achterin duidelijk de geschorste Boulenger en ook Bernier was onbeschikbaar.

Het tempo werd verhoogd, en de vinnigheid volgde. Bij momenten ging het er nogal potig aan toe en scheidsrechter Bert Put gaf niet altijd blijk van de juiste benadering. De ref zou in totaal zelfs negen gele kaarten en één rode kaart uitdelen.

Beste man bij de thuisploeg was de Fransman Maziz. Geen toeval dat hij voor de 1-0 zorgde halfweg.

Orde op zaken

Wat er in de rust gebeurde in de twee kleedkamers is niet duidelijk, maar het mag verondersteld worden dat de Duitser Blessin in zijn beste Engels orde op zaken zette bij KVO.

De sproeiers hadden nu dus wel volop hun werk gedaan en lagen amper stil of het stond meteen 1-1. Gueye had er plots wel zin in gekregen, zette een paar man in de wind en omspeelde ook Dietsch. Bij Seraing waren ze de pedalen kwijt en Ambrose liet zien dat hij zijn basisplaats waard was. Ook hij dribbelde Dietsch en zette de kustploeg zowaar op voorsprong. Van 1-0 naar 1-2 in nog geen vijf minuten. Jordi Condom kon zijn ogen niet geloven maar met de moed der wanhoop zocht zijn ploeg toch een tweede goal. Jallow was er zelfs dichtbij maar trof de paal. Geen 2-2 maar ook geen 1-3 want de poging van de alomtegenwoordige Hendry strandde op de lat.

Oostende met tien

Oostende kreeg het iets benauwder toen Amade geel kreeg en het nog ruim twintig minuten met tien man verder moest. Met een knappe voetreflex op een poging van Kvasina maar het was uitstel van executie. Een geslaagde combinatie tussen weer Kvasina en Batzner leverde de kustploeg wel de 1-3 op. Condom gooide nog twee verse krachten in de strijd en Maziz deed waar voorin Mouandilmadji keer op keer in mislukte, hij scoorde nog een tweede keer, maar ook in de vier minuten toegevoegde tijd en met nog twee extra wissels hield Oostende stand en boekt het de derde zege op rij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig