Union blijft imponeren en komt alleen aan de leiding na overwinning tegen zwak KV Kortrijk
Foto: BELGA

In een zonovergoten Dudenpark stond zaterdagmiddag op de vierde speeldag een verrassende topper op het programma: Union en KV Kortrijk streden om de leidersplaats. De 1B-kampioen trok aan het langste eind. 9 op 12 voor de promovendus: Union heeft zijn competitiestart niet gemist.

Na een minuut stilte (gevolgd door luid applaus) voor de overleden Franck Berrier, trapten Union en KV Kortrijk hun vierde wedstrijd in 1A op gang. Zoals we intussen al gewend zijn van de troepen van Felice Mazzu, begon Union enorm gretig aan de partij.

De eerste dreiging kwam er na amper drie minuten, maar het afstandsschot van François miste precisie. Union bleef op de Kortrijkse helft voetballen, het bewijs daarvan zijn de vier corners die al na zeven minuten bij elkaar gevoetbald werden.

Na een kleine tien minuten spelen werd de druk van Union beloond, en het was alweer het koningskoppel voorin dat het verschil maakte: Deniz Undav vond het hoofd van zijn spitsbroeder Dante Vanzeir met een afgemeten voorzet, en de 23-jarige spits knikte zijn eerste competitietreffer van het seizoen tegen de touwen: 1-0.

Na een indrukwekkend openingskwartier besloot Union toch even gas terug te nemen. Op een knappe volley van Undav na, was er niet erg veel op te merken in het Joseph Marienstadion.

Vijf minuten voor het rustsignaal ging Union opnieuw iets nadrukkelijker op zoek naar een tweede treffer: Teuma krulde een ingestudeerd nummertje richting verste paal, maar Ilic kon hem stoppen. Ook de herneming van Vanzeir zorgde niet voor een tweede treffer: 1-0 aan de rust. Kortrijk speelde helemaal niets klaar in de eerste helft.

Lynen knalt fabelachtig

Luka Elsner voerde twee wissels door: Palaversa en Sainsbury bleven in de kleedkamers, Fixelles (ex-Union) en Jonckheere kwamen in de ploeg. Kortrijk moest vol aan de bak in de tweede helft, maar het kreeg na vijf minuten al meteen een koude douche: Vanzeir vond op de rand van de zestien Senne Lynen, die de bal verwoestend in de kruising ramde: 2-0, een schitterend doelpunt.

KV Kortrijk bleef slordig in balbezit, Union hoefde niet eens door te duwen. Maar na de 2-0 toonde het toch een iets aanvallender gezicht, al kwam daar niet al te veel gevaar uit voort. Moris mocht op het uur toch twee schotjes oprapen, meer niet.

Rood voor Fixelles

Het was niet lang wachten op een nieuwe domper voor Kortrijk: Undav snoepte de bal af van invaller Fixelles, en die trok aan de noodrem. Fixelles kreeg meteen een rode kaart onder de neus geduwd. Dat het publiek zijn naam nog scandeerde en dat de spelers en coach van Union hem nog een hart onder de riem staken, was een schrale troost voor de 25-jarige Belg, die duidelijk aangeslagen was.

De rode kaart nam meteen de laatste hoop van de Kortrijkzanen weg, en het mag zelfs nog van geluk spreken dat het schot van Vanzeir de lat trof en dat Lazare niet voorbij Ilic geraakte. De wedstrijd eindigde zo op 2-0 in het voordeel van de 1B-kampioen, en na de thuisnederlaag tegen Club Brugge twee weken geleden, konden de Union-supporters nu wel een eerste thuisoverwinning van het seizoen vieren. In minuut 88 werd het feestje alvast ingezet met een sneer naar ex-speler Faïz Selemani, die zijn contract bij Union in 2019 verbrak om een transfer te forceren: ‘Selemani, chante avec nous’ weerklonk op de tribunes.