Filmregisseur Ken Loach uit Labour-partij gezet
Ken Loach in 2019. Foto: Reynaud Julien/APS-Medias/ABACA

De Britse filmregisseur Ken Loach, bekend van zijn sociaal-realistische drama’s, beweert uit de Labour-partij gezet te zijn. Dat zegt hij op Twitter. Hij heeft het over een ‘heksenjacht’.

Het rommelt binnen de linkse Labour-partij, de aartsvijanden van de conservatieve Tories. Labourleider Keir Starmer beloofde orde op zaken te stellen. Volgens The Guardian is er zelfs sprake van een ‘zuivering’ van extreemlinkse facties binnen de partij. De leider probeert op die manier het verschil te maken met zijn voorganger Jeremy Corbyn.

Filmmaker Ken Loach insinueert dat hij om die reden uit de partij is gezet. ‘De leiding van Labour heeft uiteindelijk beslist dat ik niet geschikt ben om lid te blijven van de partij, aangezien ik geen afstand wens te nemen van zij die al uit de partij gezet zijn’, schrijft hij op Twitter. Hij zegt ook trots aan de zijde te blijven van zijn ‘goede vrienden en kameraden die het slachtoffer werden van de zuivering’.

Labour heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Verdeelde partij

Loach is een aanhanger van Keir Starmers voorganger Jeremy Corbyn, die een veel linkser beleid voorstond. Vorig jaar werd hij uit de partij gezet, omdat hij het antisemitisme in de partij ‘minimaliseerde’, aldus de partijleiding. Sindsdien is Labour verdeelder dan ooit. Bovendien heeft ze het moeilijk om de hippe, linkse stedeling te verenigen met de arbeiders uit het industriële heartland.

Interview Ken Loach: ‘De EU is de vijand van de werkende mens’

De socialistische Ken Loach is politiek niet bijzonder actief, maar symbolisch is hij een zwaargewicht. Hij staat erom bekend het op te nemen voor de kleine man. In 2016 won de 85-jarige filmmaker nog een Gouden Palm voor zijn sociaal gevoelige film I, Daniel Blake, over een timmerman die een helse bureaucratische weg moet afleggen om een uitkering te krijgen.

In de jaren 90 verliet hij de partij al een keer uit onvrede met het beleid van Tony Blair. Onder Jeremy Corbyn sloot hij zich opnieuw aan bij Labour.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig