Afghaanse president tracht bevolking gerust te stellen, taliban rukt op tot poorten van Kaboel
De Amerikaanse ambassade wordt beschermd met extra prikkeldraad. Foto: AFP

De Amerikaanse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft vrijdag haar personeel de opdracht gegeven om vertrouwelijke documenten en andere Amerikaanse symbolen te vernietigen. Dat blijkt uit een interne memo die het Franse persagentschap AFP kon inkijken.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zaterdag zijn bevolking toegesproken. ‘Als president is het mijn taak om verdere instabiliteit, geweld en uittochten te vermijden’, zei hij op televisie. Er lopen ‘raadplegingen’ met lokale en internationale leiders om snel een politieke oplossing te vinden die ‘vrede en stabiliteit’ garandeert in Afghanistan. Hij riep ook op tot een hermobilisatie van de Afghaanse strijdkrachten.

Intussen hebben drie lokale politici zaterdag de val van Sharana gemeld, hoofdstad van de oostelijke provincie Paktika. De radicaalislamitische taliban konden de stad zonder slag of stoot innemen. Invloedrijke ouderen uit de provincie zouden hebben bemiddeld tussen de opstandelingen en de autoriteiten om ‘bloedvergieten’ te vermijden.

‘De taliban gaan van deur tot deur om te vragen wie voor internationale organisaties werkt’

Stad ingenomen op 70 kilometer van Kaboel

Ook de stad Pul-e-Alam, op zo’n 70 kilometer van Kaboel, is volgens persagentschap Reuters ingenomen. Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, John Kirby, tracht de taliban Kaboel te isoleren. President Joe Biden heeft 3.000 militairen naar de hoofdstad gestuurd om het resterende Amerikaanse personeel te evacueren.

In een memo aan de ambassade wordt opgedragen om materiaal te vernietigen, weet persagentschap AP. ‘Denk ook aan artikels die het ambassadelogo of het logo van het ministerie dragen, Amerikaanse vlaggen en andere zaken die gebruikt kunnen worden als propagandamiddel’, preciseert de memo. Een verantwoordelijke geeft daarin aan waar de verbrandingsoven en andere apparatuur voor de vernietiging van documenten zich bevinden.

Vechten om Mazar-e-Sjarif

In de Noordelijke stad Mazar-e-Sjarif, de hoofdstad van de provincie Balkh, wordt hevig gevochten. Het Afghaanse leger voerde nieuwe luchtaanvallen uit. De stad heeft een belangrijke handelsfunctie en is de enige stad in het noorden die nog niet onder controle is van de islamistische extremisten. De stad kwam in de jaren 90 al onder controle van de taliban, maar zij werden toen verdreven. De helft van de provinciehoofdsteden zijn nu in handen van de taliban.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig