camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

retail

JBC verwijdert genderlabel meisjes/jongens

zaterdag 14 augustus 2021 om 3.25 uur

 Karel Hemerijckx

De Belgische kledingketen JBC wil naar eigen zeggen ‘het nieuwe schooljaar gendergelijk inzetten’ en heeft daarom besloten om in al haar winkels de bordjes en verwijzingen naar het onderscheid jongens/meisjes te verwijderen.

In plaats daarvan komen er aanduidingen per leeftijdscategorie: baby’s, kinderen en tieners.

Daarnaast lanceert JBC een gendergelijke capsulecollectie, met sweaters voor jongens en meisjes die opschriften dragen als ‘When I grow up, I wanna be a CEO’, ‘game developer’ of ‘firefighter’.

Volgens Ann Claes, de chief buying officer van JBC, hebben de heersende gendernormen ‘nog steeds een grote impact op de beroepskeuze van onze kinderen’.

Vrije keuze

‘Als Belgische ondernemer en familiewinkel hopen wij dat kinderen los van hun gender een vrije keuze kunnen maken in de arbeidsmarkt. We willen kinderen buiten de lijntjes laten dromen over wat ze willen worden.’

Naast de sweatercollectie hoopt JBC dat het kleurboek ‘Droom buiten de lijntjes’, met tekeningen van Manon Hermans, daartoe kan bijdragen.

Om de genderstereotypen te doorbreken, toont het boekje een mix van onverwachte en ongewone beroepskeuzes zoals brandweervrouw, Formule 1-pilote, bouwvakster en ballerino. (jir)

De podcasts van De Standaard