Nederland wil alle coronamaatregelen opheffen op 1 november
Foto: AFP

1 november is de streefdatum van de Nederlandse regering om alle coronamaatregelen op te heffen. Coronatoegangsbewijzen zullen dan ook nergens meer getoond moeten worden, aldus demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge.

Op 20 september wil de Nederlandse regering al komaf maken met de anderhalvemeterregel. Er gelden wel voorwaarden, voor beide streefdata: het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen moeten het toelaten. Verder kijkt de regering dan naar de vaccinatiegraad en zegt ze rekening te zullen houden met het advies van het Outbreak Management Team (de Gems van Nederland).

‘We willen ons niet nog een keer op dezelfde manier laten verrassen, zoals aan het begin van de zomer’, aldus Rutte. Hij noemde de opleving van het virus na versoepelingen in het nachtleven ‘een behoorlijke leerervaring’.

Nederland gaat grens controleren: wat betekent dat voor u?

Nachtclubs en discotheken blijven alvast gesloten tot 1 november. De horeca moet tot nader orde blijven sluiten om middernacht en vaste zitplaatsen blijven verplicht. Evenementen met meer dan 75 personen moeten werken met coronatoegangsbewijzen. Die kun je krijgen als je volledig gevaccineerd bent, onlangs bent hersteld van corona of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebt.

Grote versoepelingen komen er nog niet meteen. Vanaf 30 augustus kunnen weer meer studenten fysiek onderwijs krijgen. In een aula mogen maximaal 75 mensen binnen, en in de gangen blijven mondmaskers verplicht.