Schutter doodt vijf mensen in Plymouth, onder wie meisje van drie
Forensisch rechercheurs van de lokale politie doen onderzoek in Plymouth. Foto: Ben Birchall/AP

Bij het ergste schietincident in het Verenigd Koninkrijk in ruim een decennium kwamen vijf onschuldige mensen om het leven. De dader pleegde nadien zelfmoord.

Wat bezielde de 22-jarige kraanman Jake Davison? Op die vraagt probeert de politie van de Zuid-Engelse havenstad Plymouth een antwoord te vinden. Terrorisme lijkt geen motief te zijn. ‘We denken dat we te maken hebben met een incident dat verband houdt met huiselijk geweld en dat oversloeg naar de straat’, zei Shaun Sawyer, de politiechef van Devon en Cornwall.

De schietpartij begon donderdagavond rond 18 uur plaatselijke tijd. Davison schoot eerst in een woning een 51-jarige vrouw dood die hij kende – volgens sommige Britse media gaat het om zijn moeder. Daarop rende hij naar buiten en opende hij het vuur op een 3-jarig meisje dat met een 43-jarig familielid over straat liep. Beiden overleden ter plekke. Twee andere voorbijgangers die hij daarna onder vuur nam, raakten zwaargewond.

In een park schoot de dader nog eens een man en een vrouw dood. Voor de politie hem kon neutrali­seren, richtte hij het wapen op zichzelf. Alles speelde zich af in nauwelijks zes minuten.

Ongewenst celibatair

Of de man mentale problemen kende, is niet duidelijk. In video’s op het internet had Davison erover geklaagd dat hij sociaal geïsoleerd was en het moeilijk had om vrouwen te ontmoeten. Hij omschreef zichzelf als ongewenst celibatair, een zogenaamde ‘incel’, en maakte ook verwijzingen naar misogyne groepen online die hun seksuele problemen toeschrijven aan vrouwen. In een laatste video zei hij: ‘Ik weet dat het een film is, maar ik denk soms dat ik de Terminator of zo ben.’

‘Mijn gedachten zijn bij de vrienden en familie van degenen die hun leven verloren en bij iedereen die getroffen is door het tragische incident in Plymouth gisteravond’, zo reageerde de Britse premier Boris Johnson, die ook de hulpdiensten bedankte voor hun reactie.

Volgens Britse media gaat het om de ergste moordpartij sinds een taxichauffeur in juni 2010 in het noorden van Engeland twaalf mensen doodde en daarna de hand aan zichzelf sloeg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig