België flirt met code rood op Europese kaart
Foto: Walter Saenen

De kans is groot dat ook Vlaanderen en Wallonië binnenkort rood kleuren op de Europese kaart.

Met 197 gevallen per 100.000 inwoners in de voorbije veertien dagen nadert Vlaanderen de drempel van 200 gevallen per 100.000. Boven die drempel kleuren landen rood. Vandaag zijn Vlaanderen en Wallonië nog oranje op de kaart.

Wallonië telt in verhouding minder gevallen: 150 gevallen per 100.000 inwoners. Maar ECDC, dat de Europese kaart opstelt, hanteert ook nog een tweede criterium: het aantal positieve testen. Wallonië zit met 4,2 procent postieve testen net boven de drempel van 4 procent en dreigt dus ook rood te kleuren.

Brussel is met een incidentie van 395 gevallen per 100.000 inwoners al langer rood op de Europese kaart.

Zeker is de kleurwijziging nog niet. ECDC past zijn kaart volgende donderdag aan, op basis van de cijfers die volgende dinsdag beschikbaar zijn.

Hoewel code rood geen goed signaal is, kan het helpen om het aantal nieuwe gevallen af te remmen, stelt epidemioloog Boudewijn Catry (Sciensano). Niet alleen zullen we dan minder buitenlandse toeristen ontvangen, en dus minder virus importeren. ‘Het creëert ook bij ons meer bewustzijn dat we nog steeds in de staart van de epidemie zitten.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in