Vader Britney Spears stapt op als haar bewindvoerder
Jamie Spears (links) nam zijn dochter Britney een groot deel van haar zaken juridisch uit handen nadat ze in 2008 een zenuwinzinking kreeg. Foto: AP

Jamie Spears, de vader van Britney Spears, geeft zijn voogdij op. Dat blijkt uit documenten die donderdag bij een Amerikaanse rechtbank zijn ingediend.

Spears nam zijn dochter Britney een groot deel van haar zaken juridisch uit handen nadat ze in 2008 een zenuwinzinking had gekregen. Sindsdien mag vader Spears bepalen wat de popster met haar geld en andere bezittingen mag doen.

Britney probeert al maanden onder het bewind van haar vader uit te komen en heeft daartoe een rechtszaak aangespannen. Een volgende rechtszitting was gepland voor eind september in Los Angeles.

Haar advocaat noemt het opstappen van Spears een ‘grote overwinning’ voor de popster. Jamie Spears laat weten zijn toezichthouderschap neer te leggen, omdat ‘de publieke strijd met zijn dochter niet goed voor haar zou zijn’.

#FreeBritney

Het is niet duidelijk wanneer vader Spears opstapt, of er nieuwe bewindvoerder komt, en zo ja, wie dat dan zou zijn. Naast haar vader heeft de zangeres nog een tweede toezichthouder.

Na een documentaire van de Amerikaanse krant TheNew York Times kreeg de zaak rond de bewindvoering van Britney veel publiciteit. Fans van de zangeres vroegen op sociale media al enkele jaren om aandacht voor de zaak, onder de hashtag #FreeBritney. In de berichten die de popster zelf op sociale media plaatste, zagen haar supporters verdoken wanhoopskreten. Op het vertrek van Jamie Spears wordt door haar fans verheugd gereageerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig