Opnieuw 40 overstekende migranten in Kanaal opgepikt
Foto: Reuters

Veertig migranten die donderdag in een gammele boot het Kanaal wilden oversteken van Frankrijk naar Engeland, zijn in het Nauw van Calais opgepikt door onder meer een helikopter van het Belgische leger. Een van de opvarenden, die bewusteloos naar het ziekenhuis van Calais werd overgebracht, overleed daar enkele uren later.

Het centre régional opérationnel de surveillance et de sauvetage (Cross) van Gris-Nez werd donderdag rond 10.00 uur opgeroepen door het cargoschip Elena, met de melding dat een schip met een veertigtal opvarenden in nood verkeerde op zee, op 24 kilometer van Duinkerke.

Het Cross heeft meteen een aantal ploegen ingezet, onder meer een NH90-helikopter van het Belgische leger. Die laatste heeft als eerste taak om de locatie van het schip door te geven aan het Cross. Donderdag gaf de bemanning van de helikopter ook nog mee dat het betreffende schip aan het zinken was en pikte verschillende opvarenden op, om ze vervolgens te droppen op de Flamant, een schip van de Franse marine dat dienstdoet als reddingsschip, en op vissersboten in de buurt.

Uiteindelijk bracht de Belgische legerhelikopter een bewusteloze migrant naar het ziekenhuis van Calais. Hij overleed daar enkele uren later. Volgens het Franse parket gaat het om een man van tussen de 25 en 30 jaar van Afrikaanse origine. Medepassagiers hadden het over een Eritreeër. De anderen werden naar Duinkerke gebracht en overgeleverd aan de politiediensten.

Gisteren werden nog 108 migranten gered voor de Franse kust. Toen was één persoon onwel geworden en naar het ziekenhuis gebracht. Hij bleek ongedeerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig