Vlaanderen blijft nipt oranje, vrijwel heel Frankrijk kleurt rood op Europese coronakaart
Foto: Shutterstock

Het Europese centrum voor ziektebestrijding (ECDC) heeft de Europese coronakaart een update gegeven. Vlaanderen dreigde even rood te kleuren, maar bleef nipt onder de grens.

Het ECDC publiceert elke donderdag een nieuwe kaart van Europa met daarin groene, oranje en rode zones. De Belgische FOD Buitenlandse Zaken baseert zich op die kaart om de reisadviezen te bepalen. Een zone kleurt rood als er in dat gebied tussen de 75 en 200 mensen per 100.000 inwoners positief testten in de laatste veertien dagen én de positiviteitsratio meer dan 4 procent bedraagt. Meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners is ook voldoende voor een rode kleur.

Even zag het ernaar uit dat Vlaanderen rood zou kleuren. De ECDC-kaart deelt ons land in drie gebieden in: Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Op 15 juli kreeg heel ons land de oranje kleur. De week nadien kleurde Brussel rood. Wallonië en Vlaanderen bleven nog oranje, maar de besmettingscijfers liggen nipt onder de grens.

Vlaanderen blijft nipt oranje, vrijwel heel Frankrijk kleurt rood op Europese coronakaart
Foto: ECDC.

Verder nieuw op de kaart: vrijwel heel Frankrijk kleurt nu rood. Het noorden – Bretagne, Bourgogne en Nord-Pas-De-Calais-Picardie – staat nu ook op rood, alleen Centre-Val De Loire is nog oranje.

In Oostenrijk kleuren de deelstaten Tirol en Vorarlberg oranje.

Spanje blijft dieprood, al is er enige verbetering te noteren in de provincie Murcia. De autonome regio (en provincie) ging van dieprood naar ‘gewoon’ rood.

In Italië is de regio Puglia van groen naar oranje gegaan. Calabrië en Basilicata gaan van oranje naar rood.

Ook in het noorden van Europa stijgen de cijfers. Noorwegen kreeg er wat oranje zones bij, in Zweden kleurt het noorden nu rood.

Opvallend: lang bleef het oosten van Europa gespaard van besmettingen, al lag dat waarschijnlijk aan beperkte testing en onbetrouwbare statistieken, maar nu kleurt ook Bulgarije grotendeels oranje.

Wat betekent dit voor reizigers?

Belangrijk om weten: de kaart van het ECDC wordt op donderdag gepubliceerd en de FOD Buitenlandse Zaken past haar reisadviezen op zaterdag aan. Er zit dus wat vertraging op de reisadviezen. Concreet: landen die donderdag door het ECDC op rood werden gezet krijgen dus zaterdag een nieuw reisadvies (en kleurcode) van België. Als kers op de taart: ‘Verandert de kleurcode naar rood? Dan is de kleurcode geldig vanaf zondag’, is te lezen op de website van Buitenlandse Zaken.

* Bekijk hier de officiële lijst op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Staat je bestemming in bovenstaande ‘rode’ lijst? Al wie er langer dan 48 uur verbleef zonder volledig gevaccineerd te zijn of het voorbije half jaar de ziekte niet (bewezen) doormaakte, moet bij terugkeer een test laten afnemen. Dat kan op twee plaatsen: ofwel in het vakantieland (waar een test al snel 75 euro kost), ofwel maximaal 48 uur na terugkomst in België. In afwachting van het resultaat moet je dan in quarantaine.

Is het resultaat van zo’n test in het buitenland positief, dan moet je die quarantaine op je vakantiebestemming uitzitten.