Verwacht je baas je opnieuw voltijds op kantoor?

Heel wat bedrijven opteren voor de combinatie van thuiswerk en kantoor: het zogenaamde hybride werken. Toch willen sommige managers hun mensen elke dag op de werkvloer zien. Maar is die manager overigens wel een post-corona manager?

Eén op vijf Belgische managers geeft er de voorkeur aan om hun voltallige team elke dag van de week op kantoor te hebben. Dat blijkt uit recent onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half bij 1.800 leidinggevenden, waarvan 300 in België.

“Deze cijfers tonen aan dat niet alle managers gewonnen zijn voor de nieuwe formule van hybride werken. Opvallend, aangezien de vraag naar hybride werken vanuit werknemers luid klinkt”, aldus Bart Goossens, Associate Director bij Robert Half.

Als voornaamste redenen voor fulltime aanwezigheid op kantoor geven managers aan dat het aansturen makkelijker is in persoon dan op afstand, dat het beter is voor de sfeer tussen de collega’s, dat het de bedrijfscultuur beter in stand houdt en dat de vooruitgang van projecten op die manier beter op te volgen is.

POST-CORONA MANAGER

Het aanhoudende telewerken was trouwens niet alleen voor werknemers een grote aanpassing, ook managers hebben hun gebruikelijke manier van teams aansturen moeten omgooien. “Ze hebben hieruit lessen geleerd, maar deze periode legde ook het ontbreken van bepaalde skills bloot”, klinkt het.

Zo blijkt macro-management, wat medewerkers in staat stelt hun verantwoordelijkheden zelfstandig uit te voeren, de voornaamste vaardigheid waarover de post-corona manager moet beschikken. Daarnaast zijn onder meer transparante communicatie en het duidelijk stellen van objectieven naar medewerkers toe ook belangrijk.

FOCUS OP RESULTATEN

Medewerkers op afstand aansturen, vraagt namelijk een grote mate van vertrouwen en micro-management is dan ook uit den boze, vindt Goossens. “Communiceer voldoende over verwachtingen en projecten, zodat medewerkers heel duidelijk weten wat ze moeten doen en hier ook zelfstandig mee verder kunnen”, suggereert hij. “We evolueren nu eenmaal van een cultuur die focust op inspanningen naar een cultuur die focust op resultaten.”


Bron: Jobat.be