Pools parlement keurt controversiële aanpassing aan mediawet goed
Het Poolse parlement maakte er een lange dag van woensdag. Foto: EPA-EFE

Het Poolse parlement heeft woensdag dan toch de controversiële aanpassing van de mediawetgeving goedgekeurd. Die bedreigt volgens de oppositie de persvrijheid en zal de banden met de Verenigde Staten schaden. Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) drong aan op de aanpassing, waardoor het voor buitenlandse bedrijven verboden zou worden een meerderheidsbelang te hebben in Poolse media.

De goedkeuring van de wet betekent hoogstwaarschijnlijk het einde van de laatst overgebleven regeringskritische tv-zender TVN, die voor een groot deel in handen is van het Amerikaanse Discovery.

PiS, de grootste partij van Polen, ziet de wet als een manier om buitenlandse beïnvloeding via de pers te voorkomen, zo stelt ze. Tegenstanders zijn ervan overtuigd dat PiS de wet aanscherpt om critici de mond te snoeren.

De goedkeuring van de aanpassing is een grote overwinning voor PiS, die dinsdag nog coalitiepartner Porozumenie zag opstappen nadat zijn vicepremier Jaroslaw Gowin ontslagen was door premier Mateuz Morawiecki.

Eerder op de dag was er nog onduidelijkheid over wanneer de wet gestemd zou worden. Boerenpartij PSL stelde voor de stemming uit te stellen. Een nipte meerderheid van 229 tegen 227 parlementsleden ging daarmee akkoord.

Parlementsvoorzitter Elsbieta Witek van PiS liet echter de stemming herhalen, omdat ze geen datum had genoemd voor het uitstel van de zitting. De tweede keer spraken 229 parlementsleden zich uit tégen het uitstellen van de stemming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in