Geen groepsfase Champions League voor RC Genk: Shakhtar Donetsk ook te sterk in terugmatch
Foto: BELGA

De eerste horde voor Racing Genk op weg naar de groepsfase van de Champions League is meteen te hoog. In de derde voorronde werd na de heenmatch thuis (1-2) nu ook de terugmatch tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk verloren (2-1).

Terwijl bij Shakhtar acht Brazilianen aan de aftrap stonden, startte John van den Brom voor het eerst dit seizoen met zijn Colombiaanse tandem Cuesta-Lucumi centraal achterin. Verder kreeg in vergelijking met de match in Kortrijk een frisse Hrosovsky op het middenveld de voorkeur op Eiting.

Redding Vandevoordt

De openingsfase lag volledig in de lijn van de Genkse prestaties de voorbije weken. De bezoekers openden met lef en (zo veel mogelijk) druk naar voren. Maar maakten tegelijkertijd defensief enkele domme fouten.

Zo keken Muñoz en Arteaga te lang naar elkaar op een snelle maar onschuldige uittrap van Trubin. Omdat ze de bal lieten stuiteren, kon Perdinho door het kopduel te winnen zomaar Tetè richting Vandevoordt sturen. Met een knappe reflex moest de jongste Genkenaar zijn ploeg al in minuut vier voor een vroege achterstand behoeden.

Balverlies Bongonda

Het bleek de voorbode voor een te slappe en vooral te slordige start. Genk kon te zelden onder de Oekraïense druk uitvoetballen en leed te vaak te makkelijk balverlies. Met even voor het half uur fatale gevolgen. Bongonda verloor de bal onnodig aan Dodo en vergat daarna bovendien de achtervolging in te zetten. Dodo en Tetè speelden het overtal op z’n Braziliaans uit, Traoré had de achterwaartse voorzet zomaar voor het binnentrappen.

De 1-0 viel net op het moment dat Racing zich in de match aan het knokken was en net zelf dé kans op de openingstreffer had laten liggen. Heynen liep perfect in op de gemeten voorzet van Arteaga, maar kopte aan de eerste paal van dichtbij over.

Dekselse deklat

Trubin moest ook nog een knal met links van de Genkse kapitein onschadelijk maken en Onuachu wroette zich naar een te lastig schot uit de draai. Maar het was net te weinig om tegen een technisch sterk Shakhtar de verhoopte stunt te forceren.

Daarvoor moet je natuurlijk in de eerste plaats je open doelkansen afmaken. Dat vergat Bongonda vlak na rust te doen, hij kwam enkele decimeters te kort en gleed een heerlijke lage voorzet van Heynen over het doel.

Van den Brom bracht met Eiting en Trésor al snel twee verse krachten en kreeg prompt de melding van Dame Fortuna dat ook zij elke medewerking weigerde in Kiev. Net als in Kortrijk leek Trésor onmiddellijk toe te slaan met een straffe hoekschop, de buffelstoot van Onuachu botste via de onderkant van de deklat weer het speelveld in.

Deksel op de neus

Restte Van den Brom alleen nog een laatste troefkaart. Hij speelde ze al halfweg de tweede helft uit: Dessers verving uitblinker Lucumi, die al met geel achter zijn naam stond. Opnieuw leverde Trésor een knappe assist af (op vrijschop), nu kon Onuachu aan de tweede paal zijn poging niet kadreren. Zo moest het deksel wel op de neus belanden, het was aan Marcos Antonio om in de kluts de laatste twijfels weg te nemen (2-0). Aan het doelpunt hing een stevige buitenspelgeur, ook daar ging het perfecte scenario niet op.

Racing verdient alle lof voor een heldhaftig slotoffensief. Maar de oververdiende eerredder van Dessers (2-1), na nog maar eens voorbereidend werk van Trésor, kwam te laat. Zo werd de return een kopie van de heenmatch, Shakhtar haalde het op basis van zijn surplus aan klasse, omdat Genk te weinig efficiëntie toonde om te kunnen stunten. Het wordt dus vanaf 16 september de groepsfase van de Europa League, op vrijdag 27 augustus kent Racing de namen van zijn drie tegenstrevers.