Wel prijs, geen ceremonie voor Roemer
Astrid Roemer. Foto: Filip Claus

De uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren voor schrijfster Astrid Roemer gaat niet door. Roemer krijgt de ­literaire prijs wel, maar de organisatie heeft een streep gezet door de ceremonie onder leiding van koning Filip. Dat heeft het comité gemeld aan de Nederlandse omroep NOS.

Aanleiding voor het afgelasten van de prijsuitreiking zijn uitspraken van de schrijfster over de voormalige president van Suriname, Desi Bouterse. Eind juli schreef Roemer op haar Facebook-pagina dat de Surinaamse gemeenschap Bouterse ‘hard ­nodig heeft gehad om zelfbewuster te worden’.

Aan het NOS-programma Nieuwsuur liet de schrijfster vrijdag weten dat ‘Bouterse na zo veel jaren geen gevangenisstraf zou moeten krijgen, ­gezien zijn inzet voor de dekolonisatie van Surinamers’. Bouterse is door de krijgsraad veroordeeld voor de standrechterlijke executie, in 1982, van vijftien Surinamers, de ‘Decembermoorden’. Binnen de Surinaamse gemeenschap kwam Roemer onder vuur te liggen door haar uitspraken.

Het comité vindt de uitspraken van de schrijfster ‘dermate ongepast’ dat het ‘laten doorgaan van een feestelijke prijsuitreiking niet op zijn plaats is’. Omdat een onafhankelijke jury Roemer heeft ­gekozen, krijgt ze wel de prijs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig