camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 10 augustus 2021 om 16.55 uur

1Telenet maakt reclame doorspoelen onmogelijk

Klanten van Telenet zullen binnenkort een minuut niet-doorspoelbare reclame moeten bekijken voor ze hun opnames van tv-programma’s kunnen starten. ‘Er wordt meer dan ooit naar televisie gekeken, via alle mogelijke schermen. Tegelijkertijd wordt meer en meer tv-reclame doorgespoeld. Omdat programma’s bij commerciële zenders grotendeels gefinancierd worden via reclame, staan de investeringen in lokale producties steeds meer onder druk’, luidt het in een persbericht van Telenet, DPG en SBS. ‘Alle Belgische zendergroepen vragen daarom aan de operatoren de invoering van een aangepast, uniform model voor tv-reclame, om de lokale televisiemarkt te versterken.’

Telenet gaat als eerste operator van digitale televisie in op dat verzoek: kijkers van de zenders van DPG Media (VTM 1, 2, 3, 4 en Gold) en SBS (Play 4, 5, 6 en 7) die een opname van een programma willen starten, krijgen binnenkort eerst een minuut niet-doorspoelbare reclame te zien. De reclameblokken in het opgenomen programma kunnen wel nog steeds doorgespoeld worden. Wie gebruikmaakt van terugkijk-tv (waarbij programma’s tot zeven dagen terug opgevraagd kunnen worden) kan voortaan ook de reclame in het programma niet doorspoelen. De VRT (voor één en Canvas) en andere Belgische zendergroepen zullen het niet-doorspoelbaar maken van commerciële boodschappen later ook invoeren, net als de andere operatoren van digitale televisie (met name Proximus).

En toch zult u naar reclame kijken

2Coucke en Versluys kopen La Réserve in Knokke

Marck Coucke, Eddy Walravens en Bart Versluys.  

Ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys kopen het bekende hotel La Réserve in Knokke. Hoeveel Coucke en Versluys betalen, maken ze niet bekend. Uitbater Eddy Walravens zou oorspronkelijk gemikt hebben op 50 miljoen euro. Coucke en Versluys kopen elk voor de helft het hotelvastgoed over, maar de uitbating blijft in handen van Walravens. Coucke en Versluys kunnen op termijn ook de exploitatievennootschap overkopen.

Het duo brengt ook budget aan om het hotel te upgraden. Het streefdoel is om binnen maximaal drie jaar de vijfsterrenstatus te behalen. Daarvoor wordt 7 miljoen euro geïnvesteerd. Een standaardkamer in het hotel kost nu ongeveer 300 euro per nacht, de prijs zou dan naar 600 euro kunnen gaan.

Coucke en Versluys zien in La Réserve ‘horeca-investering’

3Dodelijk marburgvirus duikt voor het eerst op in West-Afrika

In het West-Afrikaanse land Guinee is een man overleden aan het marburgvirus, dat grote gelijkenissen vertoont met het ebolavirus. Het gaat om het eerste geval ooit in West-Afrika, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandagavond bekend. Nu is het vooral zaak om de contacten van de patiënt op te sporen. Het indammen van de uitbraak wordt sowieso bemoeilijkt door de gelijktijdige strijd tegen het coronavirus.

Patiënten ervaren hoge koorts, hevig braken, hoofdpijn, spierpijn en bloed in de ontlasting. Afhankelijk van de variant van het virus en de behandeling van de patiënt bleek de ziekte bij vorige uitbraken in 24 tot 88 procent van de gevallen dodelijk.

4Messi gaat 35 miljoen verdienen in Parijs

Lionel Messi.  EPA-EFE

Lionel Messi is in Parijs geland om zijn contract te tekenen bij Paris Saint-Germain. De Argentijnse voetbalster zal een contract ondertekenen voor 2 jaar, met de optie op een derde seizoen. Hij zal daarmee netto 35 miljoen euro per jaar (plus bonussen) verdienen. Dat heeft transferexpert Fabrizio Romano bekendgemaakt.

Waarom Messi kiest voor PSG

Messi trok de deur achter zich toe bij Barcelona door de financiële situatie van de club. Barcelona gaat gebukt onder een enorme schuldenlast. Daardoor kan en mag de club een nieuw lucratief contract voor Messi niet afsluiten. De 34-jarige Argentijnse sterspeler nam zondag in tranen afscheid van zijn club op een persconferentie.

5Ziekenhuisopnames door corona op week tijd gestegen met bijna 20 procent

Het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen naar aanleiding van een vastgestelde besmetting met het coronavirus is op een week tijd, van 3 tot 9 augustus, met 17 procent gestegen, tot gemiddeld 44,7 nieuwe opnames per dag. Dat blijkt dinsdag uit de gegevens op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Er liggen nu 457 mensen in de ziekenhuizen, van wie 118 op de afdeling intensieve zorg liggen, een stijging met respectievelijk 25 en 22 procent.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is in de week van 31 juli tot 6 augustus met 12 procent toegenomen, tot gemiddeld 1.743 besmettingen per dag. Samen met de andere indicatoren stijgt ook het aantal overlijdens ten gevolge van covid-19, zij het dat de stijging daar minder sterk is. Tussen 31 juli en 6 augustus zijn er elke dag gemiddeld 3,4 overlijdens per dag gemeld, een stijging met 4 procent. In totaal eiste de pandemie in ons land al ruim 25.300 overlijdens door een vastgestelde besmetting met het virus.

Bekijk hier de laatste coronacijfers

6Prins Andrew voor de rechtbank voor misbruik minderjarige

Een vermeend slachtoffer van Jeffrey Epstein heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen de Britse prins Andrew (61). Dat meldt het Amerikaanse ABC News. Virginia Roberts Giuffre beschuldigt hem ervan haar te hebben misbruikt in Epsteins huis in New York en op andere plekken toen ze jonger was dan 18 jaar, zo zou blijken uit rechtbankdocumenten.

Het slachtoffer spande de zaak aan bij een rechtbank in New York, bijna twee jaar nadat de Amerikaanse financier Epstein in afwachting van zijn proces zelfmoord had gepleegd in zijn cel. Ze koos er voor de kwestie nu aanhangig te maken, omdat over enkele dagen een wet in New York vervalt die het slachtoffers van kindermisbruik mogelijk maakt een civiele zaak aan te spannen, ondanks dat de verjaringstermijn is verstreken.

De gevallen prins krijgt nu ook het gerecht achter zich aan

7Man geïnterneerd die priester doodde in Vendée

Emmanuel A., de Rwandese vluchteling die maandag een priester doodde in een religieuze gemeenschap in de Franse Vendée, werd maandagavond geïnterneerd. Dat is vernomen van een bron dichtbij het onderzoek. Zijn opsluiting in het kader van het onderzoek werd opgeheven vanwege ‘de onverenigbaarheid met zijn gezondheidstoestand’, aldus dezelfde bron. De man wordt ervan verdacht vorige ­zomer brand te hebben gesticht in de kathedraal van Nantes, waar hij sinds zijn aankomst in Frankrijk aan de slag was als vrijwilliger. In verband met die feiten verbleef hij in de religieuze gemeenschap in Saint-Laurent-sur-Sèvre, waar hij de priester neerstak.

De man werd op 29 juli vrijgelaten uit een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij meer dan een maand was behandeld, zei de procureur van La-Roche-Sur-Yon op een persconferentie. De magistraat zei dat een onderzoek was ingesteld wegens ‘vrijwillige doodslag’ en dat er ‘geen enkel terroristisch motief’ in deze zaak was. Van islamterreur is geen sprake, aldus nog de bron die dicht bij het onderzoek staat – ‘de man is katholiek’.

8 Veiligheidslek bij honderden Belgische bedrijven

Honderden Belgische bedrijven zijn vatbaar voor hackers die hun bedrijfs­systeem kunnen platleggen met ransomware en losgeld kunnen vragen, waarschuwt het Belgische cybersecuritybedrijf Secutec. De bedrijven hebben nagelaten hun software van Microsoft ­Exchange te updaten naar de nieuwste versie. Die dicht een veiligheidslek dat in april werd ontdekt. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) contacteert de ­betrokken bedrijven.

Het cybersecuritybedrijf kwam het afgelopen weekend hackers in India op het spoor die gebruikmaakten van de zwakke plek bij vele ondernemingen. ‘We begonnen ­zaterdag een wereldwijde scan naar bedrijven die een risico lopen voor dit soort van cyberaanval. ­Amper enkele dagen later hebben we al bijna 50.000 kwetsbare ­bedrijven gedetecteerd’, zegt Secutec-topman Geert Baudewijns. Hij verwacht dat dit aantal nog flink zal oplopen, want de volledige scan zal in totaal ruim tien dagen duren. In België ontdekte Secutec ­veiligheidsrisico’s bij een 650-tal bedrijven, waaronder gemeente-en provinciebesturen, en politiediensten. Het bedrijf verwacht dat het totale aantal wel dubbel zo hoog zou kunnen eindigen.

Binnenlandse Zaken twee jaar lang speelterrein van hackers

9 Autobestuurder rijdt in op woning, bewoner overleden

In de Antwerpse gemeente Putte is maandagnacht een bejaarde man om het leven gekomen nadat een autobestuurder op zijn woning was ingereden. De bestuurder reed op een T-splitsing rechtdoor en belandde zo in de zijgevel van het huis. De muur begaf het en de bewoner raakte bedolven onder de brokstukken. Hulp voor de bejaarde man kon niet meer baten.

Minder druk op de weg, maar toch meer verkeersdoden

10 Afghaanse president bereidt zich voor op burgeroorlog

Een burgeroorlog in Afghanistan is volgens president Ashraf Ghani onvermijdelijk. Een woordvoerder van Ghani zegt dat de president wil samenwerken met regionale milities en krijgsheren om de opmars van de islamistische taliban te stoppen.

Ghani denkt niet dat er nog iets uit de vredesonderhandelingen tussen beide partijen komt, al blijft hij openstaan voor het gesprek, zegt zijn woordvoerder. Toch bereidt hij zich voor op een burgeroorlog, vergelijkbaar met de situatie in de jaren negentig. De president wil ook burgers gaan bewapenen, zodat zij zich kunnen weren tegen de taliban. De laatste gesprekken tussen de taliban en de Afghaanse regering dateren van 17 juli, waarna beide kampen lieten weten de onderhandelingen te willen voortzetten. Tot nu toe vonden er echter geen nieuwe gesprekken plaats.

Lees hier alles over twintig jaar oorlog in Afghanistan

Binnenland
 1. Video Coronablog | ‘België wordt het land dat het langst lijdt onder vierde golf’
 2. Europol publiceert nieuwe lijst met 62 meest gezochte criminelen, onder wie 2 Belgen
 3. Onderwijs mankt verder tot aan vervroegde kerstvakantie
 4. Mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar: al tekorten bij apotheken en groothandels
 5. Welke gevolgen hebben de besluiten van het Overlegcomité? Uw vragen beantwoord
 6. Pro League grijpt in op vraag van Overlegcomité: ‘Geen drank of eten meer in de tribunes’
 7. Experts na beslissingen Overlegcomité: ‘Het is altijd te laat’
 8. KBVB en Sun Reizen aansprakelijk voor campingflop op WK 2014
 9. Video Frank Vandenbroucke ontgoocheld na Overlegcomité: ‘Teleurstellend compromis’
 10. Dit heeft het Overlegcomité beslist: mondmaskers vanaf zes jaar, week extra kerstvakantie
 11. Video Alexander De Croo na Overlegcomité: ‘Hele systeem kraakt, dus maatregelen nodig’
 12. Ook op intensieve zorg is de piek mogelijk bereikt
 13. ‘Voor ons is dit de zwaarste golf tot nu toe’
 14. Eindelijk duidelijkheid over quarantaine en isolatie met jonge kinderen
 15. Dit ligt op tafel bij het Overlegcomité
 16. Gemeente Zedelgem verwijdert omstreden oorlogsmonument na internationaal advies
 17. Stijging op intensieve zorg, mogelijk plateau in ziekenhuisopnames
 18. Oud-minister Jos Dupré overleden

De podcasts van De Standaard