Afghaanse president bereidt zich voor op burgeroorlog
Talibanstrijders houden de wacht in Kunduz. Foto: AP

Een burgeroorlog in Afghanistan is volgens president Ashraf Ghani onvermijdelijk. Een woordvoerder van Ghani zegt dat de president wil samenwerken met regionale milities en krijgsheren om de opmars van de islamistische taliban te stoppen.

Ghani denkt niet dat er nog iets uit de vredesonderhandelingen tussen beide partijen komt, al blijft hij openstaan voor het gesprek, zegt zijn woordvoerder. Toch bereidt hij zich voor op een burgeroorlog, vergelijkbaar met de situatie in de jaren negentig. De president wil ook burgers gaan bewapenen, zodat zij zich kunnen weren tegen de taliban.

Reportage Kaboel: ‘Slapen of eten lukt niet, we horen de hele tijd geweerschoten en bommen’

De laatste gesprekken tussen de taliban en de Afghaanse regering dateren van 17 juli, waarna beide kampen lieten weten de onderhandelingen te willen voortzetten. Tot nu toe vonden er echter geen nieuwe gesprekken plaats.

‘Stop militair offensief’

Sinds de terugtrekking van internationale troepen zijn de taliban aan een sterke opmars bezig. De ene na de andere provinciehoofdstad valt nu in hun handen, waardoor de taliban steeds meer gebieden onder hun controle krijgen.

Zowel de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie Navo als de Amerikaanse gezant roepen de taliban op hun militair offensief stop te zetten. ‘De taliban moeten begrijpen dat ze nooit erkend zullen worden door de internationale gemeenschap als ze het politieke proces negeren en het land gewapenderhand willen veroveren. Ze moeten hun aanvallen opschorten en in goed vertrouwen deelnemen aan de vredesgesprekken’, verklaarde een Navo-functionaris aan het Duitse persagentschap DPA.

Lees hier alles over twintig jaar oorlog in Afghanistan

De taliban heersten in de jaren negentig al over een groot deel van het land. Hun regime kwam ten val toen de VS binnenvielen na de terreuraanslagen op Amerikaans grondgebied van 11 september 2001. De taliban voerden de afgelopen twintig jaar een guerrillastrijd tegen troepen van de regering in Kaboel en de internationale strijdkrachten in hun land.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig