Nu ook smeerkaas teruggeroepen wegens ethyleenoxide
Foto: Shutterstock

De lijst van voedingsmiddelen die worden teruggeroepen omdat ze ethyleenoxide bevatten, wordt alsmaar langer. Ook Kiri-smeerkaas wordt uit de rekken gehaald.

Wie tussen 20 januari en 21 juni een schaaltje smeerkaas van het merk Kiri kocht, wordt gevraagd het product terug te brengen naar de winkel. Dat stellen het Voedselagentschap FAVV en het bedrijf Bel Belgium.

Het is de zoveelste terugroepactie in verband met ethyleenoxide. Dat is een desinfectiemiddel dat er onder meer voor zorgt dat producten niet gaan schimmelen. Het is in Europa niet toegelaten het product te gebruiken als gewasbeschermingsmiddel, maar in sommige andere landen mag dat wel nog.

De terugroepingen startten in 2020, nadat in loten sesamzaad die vanuit India waren ingevoerd, te veel resten van ethyleenoxide waren aangetroffen. Omdat sesamzaad meestal in kleine hoeveelheden verwerkt wordt in andere producten, volgden heel wat terugroepacties. Alleen al in 2020 werden 105 producten op basis van sesamzaad teruggeroepen.

Bicky-sauzen

Intussen zijn de controles op ethyleenoxide uitgebreid naar andere producten, zoals specerijen, granen en zaden. Dat leidt tot nieuwe terugroepacties. Sinds begin juli waren er al meer dan veertig dergelijke terugroepingen, zo blijkt uit een overzicht op de website van het FAVV. Vaak ging het om producten met ijs, maar bijvoorbeeld ook verschillende Bicky-sauzen werden teruggeroepen (DS 9 augustus).

Ethyleenoxide is bij gebruik in kleine hoeveelheden niet meteen gevaarlijk. Maar bij langdurig gebruik en in grote hoeveelheden kan het product kankerverwekkend zijn, aldus het FAVV.