Priester gedood in Frankrijk: onderzoek geopend wegens vrijwillige doodslag
De Franse politie. Foto: AFP

In het Franse Saint-Laurent-sur-Sèvre is maandag het levenloze lichaam van een priester gevonden. Dat melden Franse media. De magistraat zegt dat een onderzoek wordt ingesteld wegens ‘vrijwillige doodslag’ en dat er ‘geen enkel terroristisch motief’ in deze zaak was.

Emmanuel A., de man die ervan verdacht wordt op 18 juli 2020 de kathedraal van Nantes in brand gestoken te hebben, eist de verantwoordelijkheid voor de moord op. Deze 40-jarige Rwandees stond al onder gerechtelijk toezicht. Het motief voor zijn daad is nog niet duidelijk. Hij wordt door de politie ondervraagd.

Het slachtoffer overleed nadat hij klappen had gekregen, zegt een politiebron, die een terroristische aanslag uitsloot. De lijkschouwing zal uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. Het vermoorde slachtoffer zou de 60-jarige pater Olivier Maire zijn, lid van de orde van Montfortanen. Hij zou sinds enkele maanden onderdak verleend hebben aan A.

Asielverzoeken

A. is sinds 2012 in Frankrijk, verschillende asielverzoeken die hij indiende zijn allemaal afgewezen. Hij verblijft sinds 2019 illegaal in Frankrijk. Op 26 juli 2020 werd de Rwandees aangeklaagd voor vernieling en opzettelijke schade door brand aan de kerk in Nantes, waar hij werkte als vrijwilliger. Na tien maanden in voorlopige hechtenis te hebben gezeten, werd hij uiteindelijk afgelopen juni onder gerechtelijk toezicht vrijgelaten, in afwachting van zijn proces.

Saint-Laurent-sur-Sèvre ligt zo’n 70 kilometer van Nantes, in het Franse departement Vendée. President Emmanuel Macron heeft intussen zijn medeleven betuigd aan de lokale religieuze gemeenschap en ‘alle katholieken in Frankrijk’. Op Twitter schrijft de Franse leider: ‘Het beschermen van degenen die geloven is een prioriteit’. Premier Jean Castex heeft in een verklaring zijn ‘diepe ontzetting’ en ‘medeleven’ geuit.

Aanslagen

Frankrijk is de laatste jaren vaker opgeschrikt door aanslagen op geestelijken en in gebedshuizen. Eind oktober werd in Lyon een Grieks-Orthodoxe priester beschoten met een jachtgeweer. De 52-jarige priester zou een affaire gehad hebben met de vrouw van de dader. Het slachtoffer werd geraakt door twee kogels en lag enige tijd in coma.

Een paar dagen daarvoor stak een 21-jarige Tunesiër in Nice drie mensen dood in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Twee vrouwen en de koster van de basiliek kwamen bij die aanslag om het leven.

In juli 2016 gijzelden twee mannen zes mensen in een katholieke kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray in Normandië. Een van de gijzelaars, de 85-jarige priester Jacques Hamel, werd gedood door zijn keel door te snijden. De daders werden door de politie doodgeschoten toen ze probeerden de kerk te verlaten. De moord werd opgeëist door Islamitische Staat.