Goudenmedaillewinnares Elaine Thompson-Herah loopt 200 meter op Memorial Van Damme
Elaine Thompson-Herah won onder meer de 200 meter sprint op de Spelen in Tokio. Foto: isopix

Drievoudig olympisch kampioene van Tokio Elaine Thompson-Herah zal op vrijdag 3 september op de Memorial Van Damme het ijzersterke deelnemersveld van de 200 meter aanvoeren. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Thompson krijgt concurrentie van onder meer drievoudig olympisch medaillewinnares Shericka Jackson en sprintsensatie Sha’Carri Richardson, die de Spelen aan zich moest laten voorbijgaan nadat ze positief had getest op cannabis.

Met drie keer goud was Elaine Thompson-Herah een van de supersterren van de Spelen in Tokio. De 29-jarige Jamaicaanse won de 100 meter in een olympisch record van 10.61 en de 200 meter in een nationaal record van 21.53. Enkel de legendarische Florence Griffith-Joyner liep ooit sneller op de 100 en de 200 meter, 33 jaar geleden.

Thompson-Herah volgde in Tokio zichzelf op als olympisch kampioene op de sprintnummers, want ook op de Spelen van Rio in 2016 was ze de beste op de 100 en de 200 meter. In Tokio pakte ze zelfs drie keer goud door met het Jamaicaanse team ook te zegevieren op de 4x100 meter.

Bolingo en Rosius

Shericka Jackson, een teamgenote van Thompson-Herah in het gouden estafetteteam van de 4x100 meter, zal op 3 september ook haar opwachting maken op de 200 meter in Brussel. De 27-jarige sprintster veroverde net als Thompson-Herah drie medailles in Tokio. Jackson werd derde op de 100 meter en pakte ook brons met de Jamaicaanse aflossingsploeg van de 4x400 meter.

De twee Jamaicaanse olympische kampioenen zullen uitgedaagd worden door onder meer Sha’Carri Richardson. De 21-jarige Amerikaanse was er niet bij op de Olympische Spelen, maar is desalniettemin een van de rijzende sterren in de atletiekwereld.

Van Belgische zijde nemen Cynthia Bolingo en Rani Rosius deel aan de 200 meter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig