Zwitserse justitie ondervraagt voormalig Fifa-voorzitter Sepp Blatter drie uur lang
Sepp Blatter. Foto: epa-efe

Sepp Blatter is maandagochtend zo’n drie uur door een Zwitserse aanklager op de rechtbank van Zürich verhoord. De voormalige Fifa-voorzitter moest zich opnieuw verantwoorden voor een verdachte betaling aan Michel Platini, ook oud-voorzitter van de Wereldvoetbalbond.

Platini ontving in 2011 ruim 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij in de jaren daarvoor als consultant zou hebben verricht. Een schriftelijk contract is er echter niet.

De 85-jarige Blatter mocht om medische redenen niet langer dan anderhalf uur worden verhoord. Hij onderging begin dit jaar een zware hartoperatie. Toch wandelde hij pas na een kleine drie uur buiten. Hij zei weinig te melden te hebben en dat de gesprekken ‘in een goede sfeer’ plaatsvonden. Zijn woordvoerder gaf nadien aan dat Blatter dinsdag opnieuw zal worden verhoord. ‘Hij hoopt dat hij daarna klaar is’, klonk het. Het zou gaan om de laatste stap in een onderzoek dat in 2015 tegen Blatter en Platini werd geopend voor oneerlijk bestuur en oplichting. Platini werd midden maart voor het laatst ondervraagd.

De Fifa schorste Blatter in 2015 voor acht jaar vanwege de dubieuze betaling aan Platini. De schorsing werd later teruggebracht tot zes jaar. In maart 2021 kreeg Blatter te horen dat hij voor nog eens zeven jaar wordt geschorst. De ethische commissie van de Fifa acht Blatter ook schuldig aan plichtsverzuim, belangenverstrengeling en het aanbieden of aanvaarden van geschenken en bonussen. Deze nieuwe schorsing gaat in oktober in, als de oude sanctie van zes jaar is verstreken.

De Wereldvoetbalbond Fifa, sinds 2016 onder leiding van Gianni Infantino, betreurt het ontbreken van een contract en eist een terugbetaling van Platini.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in