Unia opent dossier over uitspraken Eddy Demarez
Foto: ISOPIX

‘We hebben een twintigtal meldingen ontvangen en we hebben een dossier geopend. Onze juristen bekijken de zaak ’, bevestigt Anne Salmon, persattaché bij het centrum voor gelijke kansen Unia. Ze schat dat er woensdag meer duidelijkheid komt.

‘Unia zal proactief contact opnemen met de Belgische basketbalbond en de Belgian Cats’, aldus Salmon. Zal de organisatie dan een rechtszaak aanspannen tegen VRT-sportcommentator Eddy Demarez? ‘Wij kunnen als facilitator optreden. Of er een rechtszaak van komt, kan ik niet zeggen’, antwoordt Salmon.

Ann Wauters over kwetsende uitspraken Demarez: ‘Dacht dat we daar voorbij waren’

‘Wij kunnen zeker advies geven. De interne specialisten van Unia kunnen helpen bij die materie. Hoe we precies kunnen helpen zal duidelijker worden in de loop van de week.’ Intussen analyseert het gelijkekansencentrum de zaak intern. ‘Onze juristen buigen zich over de arbeidswetgeving, de deontologische richtlijnen en mogelijke discriminatie.

Gelijkekansencentrum Unia ontving een twintigtal meldingen van discriminatie van burgers. Geen van de betrokkenen maakte melding, aldus Salmon. Het onderwerp was veelal discriminatie op basis van fysieke kenmerken, seksuele geaardheid en gender. Dat laatste behoort niet tot het domein van Unia. ‘We hebben het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen al aangesproken om te zien hoe we daarvoor kunnen samenwerken’, besluit Salmon.

Zaterdag kondigde de VRT al aan dat sportjournalist Eddy Demarez (54) tijdelijk geen commentaar meer mocht leveren bij sportwedstrijden. Zondag preciseerde ceo Frederik Delaplace dat Demarez op non-actief is gezet – er werd niet gezegd voor hoelang.

De sportverslaggever becommentarieerde zaterdag de thuiskomst van de Belgian Cats. Toen de journalist na een Facebook-live uit beeld verdween, bleef zijn microfoon aanstaan. Tot ontzetting van velen, maakte hij denigrerende en kwetsende opmerkingen over de Belgische topatletes, vanwege hun vermeende geaardheid en hun uiterlijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig