Topmedewerker gouverneur New York Cuomo neemt ontslag
Andrew Cuomo blijft op zijn post, ondanks de oproep van president Biden om ontslag te nemen. Foto: AP

Melissa DeRosa, de hoogste medewerker van de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo, heeft zondag ontslag genomen. De Democratische gouverneur komt door beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag steeds meer onder vuur te liggen.

Het vertrek van DeRosa wordt beschouwd als een grote klap voor Cuomo. De gouverneur maakt het onderwerp uit van een strafrechtelijk onderzoek. Vorige woensdag lieten drie aanklagers in New York weten dat zij elk apart een strafonderzoek openen naar Cuomo’s grensoverschrijdend gedrag.

Tegelijk gaan volksvertegenwoordigers van de staat New York voort met hun impeachment-onderzoek tegen hem. Maar de gouverneur zelf ziet nog altijd het probleem niet. Hij zei niet in te zullen gaan op de oproep van president Joe Biden om ontslag te nemen.

‘Held’ van covid-crisis zakt nog dieper

In een verklaring aan de pers zegt DeRosa dat de voorbije twee jaar ‘emotioneel en mentaal zwaar’ zijn geweest. ‘Ik ben eeuwig dankbaar dat ik de kans heb gekregen met zulke getalenteerde en toegewijde collega’s samen te werken, ten dienste van onze staat.’

DeRosa werd verschillende keren vermeld in het rapport van procureur-generaal Letitia James, waarin elf vrouwen melding maken van grensoverschrijdend gedrag door de gouverneur. Zo zou ze het voortouw hebben genomen in een campagne die als doel had om Lindsey Boylan in diskrediet te brengen. Boylan was de eerste vrouw die Cuomo publiekelijk had beschuldigd van seksuele intimidatie.

Interview met slachtoffer

Zondag was op de Amerikaanse nieuwszender CBS een voorbeschouwing te zien van een interview met een vrouw die zegt slachtoffer van Cuomo te zijn. In het onderzoeksrapport wordt naar de vrouw verwezen als ‘Executive Assistant 1’ in het echt heet zij Brittany Commisso. Het is de eerste keer dat ze openlijk in de media over het vermoede misbruik van Cuomo praat.

Tegen CBS zegt ze dat de gouverneur haar regelmatig knuffelde en haar daarbij een kus op de wang gaf. ‘Op een gegeven moment was er een knuffel en toen hij me op de wang wilde kussen, draaide hij snel zijn hoofd en kuste hij me op de lippen.’ Hij zou ook een keer aan haar borst gezeten hebben. Commisso vindt dat Cuomo moet aftreden en hulp moet zoeken.

Maandag komt het bestuur van de staat New York bijeen om een mogelijk afzetten van Cuomo te bespreken. Binnen het bestuur zou veel steun zijn voor het naar huis sturen van de beschadigde gouverneur, zo bleek vorige week uit een bijeenkomst. De voorzitter van het bestuur bestempelde het rapport over Cuomo maandag als ‘zeer verontrustend’.