VRT zet Eddy Demarez op non-actief na schofferende uitspraken
Foto: BELGA

De VRT heeft beslist om Sporza-presentator Eddy Demarez voorlopig op non-actief te zetten. Eerder was al de beslissing genomen dat hij geen commentaar meer mocht voorzien bij sportwedstrijden en andere livestreams. De VRT zegt de komende weken te bekijken ‘of en hoe Demarez het werk nog kan hervatten’.

Enkele sportcommentatoren, onder wie Eddy Demarez, deden bij de aankomst van de Belgian Cats grove en denigrerende uitspraken over de geaardheid van de basketbalspeelsters. Het videokanaal van de liveverslaggeving stond nog open. Demarez zal voorlopig geen sportwedstrijden meer becommentariëren.

De commentaren op sociale media over de zware uitschuiver van de sportcommentatoren spreken boekdelen: ‘Walgelijk, misselijkmakend, woedend.’ De commentatoren waren uit beeld tijdens de liveverslaggeving van wat een mooie middag moest zijn in Zaventem: de aankomst van zowel de Belgian Cats, de Red Lions, Nafi Thiam en Noor Vidts. Maar hun stemmen waren te horen en wat volgde was een reeks grove uitspraken over de veronderstelde geaardheid van enkele speelsters van de Belgian Cats. Vooral de ervaren journalist Eddy Demarez was aan het woord.

De VRT gaat in een persbericht door het stof. ‘Sporza en de VRT nemen afstand van deze gang van zaken’, klinkt het. ‘De VRT-directie tilt zwaar aan deze uitschuiver. Dit gaat volledig in tegen het positieve beleid dat de VRT wil voeren. De VRT gaat in gesprek met Eddy en in die tussentijd zal hij geen programma’s meer van commentaar voorzien. Zulke uitspraken kunnen niet getolereerd worden.’

Eddy Demarez maakt zelf zijn verontschuldigingen over aan de Belgian Cats in het persbericht: ‘In de euforie na de huldiging van de teruggekeerde medaillewinnaars heb ik in een privégesprek weg van de studio uitspraken gedaan waarmee ik zwaar over de schreef ben gegaan’, geeft hij toe. ‘Ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te schofferen op basis van geslacht of geaardheid. Het is dubbel jammer dat deze uitspraken een smet vormen op de Spelen die voor Team Belgium en Sporza zeer succesvol waren. Ik wil me dan ook oprecht excuseren bij de Belgian Cats en hun team en ook bij iedereen die zich hierdoor beledigd, aangesproken of tekortgedaan voelt. Ik heb aan de Belgian Cats gevraagd om hen persoonlijk mijn excuses te kunnen overmaken. Ik trek hieruit de nodige lessen en zorg ervoor dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.’

Dalle: ‘Geen plaats voor homofobe uitspraken’

Ook voor Vlaams minister van Media Benjamin Dalle kunnen de uitspraken niet door de beugel. ‘Homofobe en kwetsende uitspraken horen niet thuis op sociale media, op café, op de openbare omroep. Nergens. Het grootste respect voor de Belgian Cats en voor hun olympische prestatie’, zegt hij op Twitter. Dalle is tevreden dat de VRT meteen actie ondernomen heeft. Het is nu aan de VRT zelf om te bekijken hoe de openbare omroep hier intern verder gevolg aan gaat geven, laat de minister via zijn woordvoerder weten.

‘Deze uitspraken stroken zeer duidelijk niet met de waarden van het BOIC, Team Belgium en de olympische beweging’, reageert het BOIC. ‘Elke speelster van de Cats, net als elke andere olympiër, is een integraal en waardevol lid van Team Belgium. Team Belgium staat voor Uitmuntendheid, Vriendschap en Respect.’

Max Agency, het managementkantoor dat een aantal Belgian Cats begeleidt, reageerde eerder al verbolgen op de uitspraken van Demarez. ‘Het is misselijkmakend om vast te stellen dat vandaag nog op dergelijke manier onmetelijke menselijke schade kan worden aangericht aan deze speelsters en hun naasten’, schreef het management op Facebook.

De Belgian Cats reageerden zelf op sociale media:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in