Belgian Tornados vierde op finale 4x400 m in Belgisch record
Kevin Borlée als slotloper op de finale van de 4x400 m. Foto: BELGA

De Belgische estafetteploeg eindigden op hun vierde Olympische finale weer op de vierde plaats. Net geen medaille, maar wel een prestatie om trots op te zijn van de Belgen. Het goud is voor de Verenigde Staten. In de kwalificaties geraakte Jonathan Borlée geblesseerd, waardoor zijn tweelingbroer inviel.

Het is de derde keer op rij dat de estafetteploeg net naast de olympische podiumplaatsen grijpt. Alexander Doom mocht de spits afbijten. Hij wist Botswana, Trinidad en Tobago bij te benen. Jonathan Sacoor kon hierdoor op de derde positie overnemen, maar moest zelf plaatsen afstaan aan Nederland en de VS.

Dylan Borlée bracht terug vaart in de wedstrijd en opnieuw uitzicht op een medaille.Ten slote moest Kevin Borlée alles uit de kast halen om Nederland en Botswana in te halen, maar slaagde daar niet in. Opnieuw een vierde plaats, maar de Belgen doen het net als de Cheetahs in een nieuw nationaal record.

Belgian Tornados vierde op finale 4x400 m in Belgisch record
De Belgian Cheetahs verbraken het Belgische record tweemaal tijdens deze Spelen. Foto: BELGA

De vrouwelijke estafetteploeg werd zevende in hun finale. Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus klokten 3:23.96, een nieuw Belgisch record. Donderdag in de reeksen hadden de Cheetahs het Belgisch record ook al scherper gesteld, toen tot 3:24.08. Het was voor de Belgische vrouwen hun eerste olympische finale. Twee jaar geleden op het WK in Doha werden ze vijfde.

Kevin Borlée: ‘Het is moeilijk’

C’est dur. Meer kwam er amper uit bij Dylan en Kevin Borlée voor de microfoon van Sporza na het net missen van een medaille op de 4x400 meter. Immens ontgoocheld waren beide broers sprakeloos. ‘Ik weet niet wat zeggen’, stamelde Dylan. ‘We hebben hier zo hard voor gewerkt en dan dit. Dit is echt hard, echt zo hard.’ Eenzelfde geluid bij Kevin. In wat misschien zijn laatste olympische optreden was, kon de snelste Borlée geen eremetaal behalen. ‘We lopen elke olympiade sneller en sneller en wat krijgen we als beloning? Niets. Opnieuw vierde. Dat is sport. Jammer genoeg. We mogen misschien fier zijn, maar daar kunnen we ons nu echt niet aan optrekken.

Belgian Tornados vierde op finale 4x400 m in Belgisch record
Foto: BELGA

Sacoor: ‘ik ben naar huis gelopen’

Zelfde geluid bij Jonathan Sacoor. ‘Het doet gewoon pijn om alles te geven, op het laatste moment hoop te hebben en het dan door je vingers te zien glippen. Want het kon. Een medaille kon.’ Sacoor vertrok in zijn rondje bijzonder snel, maar werd in de laatste honderd meter langs alle kanten gepasseerd. ‘Ik moest snel starten om in die kopgroep te zitten’, aldus Sacoor. ‘Ik bleef goed bij de Amerikanen en dan werd ik in de laatste rechte lijn gewoon naar huis gelopen. Ik heb geen idee hoe dat gebeurd is. Nederland had een van zijn zwakkere lopers in mijn reeks gezet, maar ik had gewoon de kracht niet meer, niets. Ik moet dit met de trainer bespreken. Nu goed, een vierde plek is de meest ondankbare, maar we mogen trots zijn. Alleen zal de vreugde om die prestatie wel pas vanaf morgen komen.