Succescoach Ronald Gaastra stapt op als hoofdtrainer bij Vlaamse Zwemfederatie: ‘Degoutant gevoel gekregen’
Ronald Gaastra. Foto: BELGA

De gereputeerde zwemcoach Ronald Gaastra (62) stapt op als hoofdtrainer van de Vlaamse Zwemfederatie. Dat heeft de zwembond bevestigd aan onze redactie. ‘De nieuwe sportieve werking, het nieuwe beleidsplan, maar ook de communicatiestijl hebben me een degoutant gevoel gegeven’, geeft de Nederlander als verklaring bij Sporza.

Gaastra, die als coach rechtstreeks betrokken was bij de olympische zwemsuccessen van Frederik Deburghgraeve (goud in 1996) en Pieter Timmers (zilver in 2016), zegt het nieuws ‘met een opgelucht gevoel’ bekend te maken.

‘De resultaten waren de afgelopen seizoen te wisselvallig. Maar het zijn vooral de arbeidsomstandigheden in het Vlaamse topzwemmen waarin ik me niet meer kan vinden’, aldus Gaastra. Hij is van plan zijn contract bij de Vlaamse Zwemfederatie uit te dienen tot 1 januari, al hoopt hij een oplossing te vinden waardoor hij niet meer als trainer actief hoeft te zijn. Op 1 september zou hij ook stoppen als coach van Brabo, waar hij wel nog bij betrokken zou willen blijven als technisch directeur.

Gaastra is sinds 1982 professioneel zwemcoach. Via ‘s-Hertogenbosch en Maastricht kwam hij in 1989 in Antwerpen terecht om technisch directeur te worden van de Vlaamse Zwemfederatie. Op de Spelen in Tokio coachte Gaastra Louis Croenen, die op de 200 meter vlinderslag in de halve finales strandde. Op de 100 meter vlinder ging Croenen er in de reeksen uit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig