De federale politie van Brazilië heeft op de luchthaven Fortaleza een grote hoeveelheid cocaïne onderschept op een privévliegtuig dat Brussels Airport als eindbestemming had. In 24 koffers waren telkens 50 pakketten drugs verpakt, goed voor 1,3 ton drugs met een straatwaarde van 64 miljoen euro. De politie filmde het moment waarop ze de cocaïne ontdekten (zie de video bovenaan).

De Braziliaanse politie bevestigt dat de privéjet Brussel als bestemming had. Ook de eigenaar van de privéjet, het Turkse ACM Air, bevestigt dat zijn toestel op 4 augustus gecharterd was door een Spaanse passagier om van Brazilië naar Brussels Airport te vliegen. Volgens welingelichte bronnen zou de controle van privéjets niet altijd grondig gebeuren.

De betrapte Spanjaard heeft een paspoort dat in ons land is uitgereikt, dat vernam De Tijd. De man zou uit de provincie Luik komen. Hij lijkt vroeger betrokken te zijn geweest bij vennootschappen in het Luikse die failliet gingen. De man zou hier nog niet gekend zijn voor drugsfeiten.

Primeur

Het is voor de allereerste keer in de Belgische geschiedenis dat een cocaïnesmokkel met een privéjet onderschept wordt. ‘Dit is een primeur voor België’, vertelt Marc Vancoillie van de directie Zware en Georganiseerde Criminaliteit van de federale politie. ‘Het is de allereerste keer dat zo’n lading drugs wordt ontdekt aan boord van een privéjet. Dat gebeurde nooit eerder in ons land en ook niet op een vlucht met een privéjet die onderweg was naar ons land.’ Ook navraag bij de parketten van Halle-Vilvoorde, bevoegd voor Brussels Airport, en van Antwerpen leert dat er geen drugsdossiers met privéjets lopen.

‘Maar we vallen niet totaal uit de lucht’, zegt Vancoillie nog. ‘We hielden al rekening met dit risico. Criminele organisaties zijn inventief. Als zoveel vangsten gebeuren in de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam, dan zoeken ze naar alternatieven.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig