camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien olympische nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 6 augustus 2021 om 16.55 uur

1Belgian Tornados naar finale 4x400 meter

Dylan Borlée ondersteunt Jonathan, die geblesseerd uitviel.  belga

De Belgian Tornados zijn in 2.59.37 als derde geëindigd tijdens de tweede reeks van de 4x400 meter. Dat volstond voor kwalificatie voor de finale, die zaterdag wordt gelopen. De snelste drie in elk van de twee reeksen en de twee beste verliezende tijden plaatsten zich voor de finale.

De Belgen liepen de hele race mee vooraan. Alexander Doom, gestart vanuit baan zes, gaf de stok als vierde door aan Jonathan Sacoor die opschoof naar de tweede plaats. Dylan Borlée deed nog beter en liet slotloper Jonathan Borlée als eerste beginnen aan de laatste 400 meter. Borlée leek zich in de laatste rechte lijn echter te blesseren en moest Polen (2.58.55) en Jamaica (2.59.29) nog laten passeren.

‘Al na 200 meter voelde ik dat het gedaan was met mijn hamstring, maar ik heb mij opgeofferd voor het team’, vertelde Jonathan Borlée. Kevin Borlée werd gespaard in de reeksen, maar lijkt ondanks hamstringklachten inzetbaar in de finale. ‘Kevin is in orde’, zegt zijn tweelingbroer. ‘Met nog één dagje extra moet hij topfit zijn’.

Alles over de Belgische prestaties op de Olympische Spelen leest u in de blog.

2Nafi Thiam ontvangt gouden medaille uit handen van BOIC-voorzitter

Nafissatou Thiam heeft in het Olympisch Stadion in Tokio haar gouden medaille ontvangen uit handen van Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

De 26-jarige Naamse werd gisteren voor de tweede keer olympisch kampioen in de zevenkamp. Vijf jaar geleden in Rio pakte ze die titel ook al.

Beckers mocht als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de medaille overhandigen. Die eer had hij ook al bij de gouden plak van de Red Lions en vorige zondag bij de gouden medaille van turnster Nina Derwael op de brug met ongelijke leggers.

België telt op dit moment vijf medailles op de Olympische Spelen. Eerder veroverden wielrenner Wout van Aert zilver in de wegrit en judoka Matthias Casse brons in de categorie tot 81 kg. Casse kreeg zijn medaille ook al uit handen van Beckers.

3Wit-Rusland belooft delegatie te verdedigen ‘tegen elke vorm van discriminatie’

Het Wit-Russisch Olympisch Comité heeft laten weten zijn olympische delegatie ‘te zullen verdedigen tegen elke vorm van discriminatie’. Twee coaches werden in Tokio gesanctioneerd nadat atlete Kristsina Tsimanovskaja had gezegd dat ze bedreigd werd met een gedwongen repatriëring naar Wit-Rusland. De accreditaties van de twee coaches werden ingetrokken.

‘We zullen doorgaan met het beschermen van de belangen van onze atleten en trainers’, zei het Wit-Russisch Olympisch Comité, dat geleid wordt door een zoon van de autoritaire Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, nog. Het beschouwt de sanctie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen de twee coaches als ‘tijdelijk’. ‘De procedure loopt nog’, klinkt het. ‘We staan open voor dialoog en werken nauw samen met het IOC om de redenen van hun besluit te begrijpen. De twee coaches hebben nog het recht om in beroep te gaan.’

4Simone Biles krijgt emotionele ontvangst in Houston

DS VIDEO - Simone Biles als royalty in VS onthaald. De Standaard

De Amerikaanse turnlegende Simone Biles is terug thuis in de Verenigde Staten. De 24-jarige Biles werd op de luchthaven van Houston opgewacht door een horde fans en door haar ouders Ronald en Nellie en haar zus Rachel.

De turnster stond even de lokale media te woord en verklaarde vooral even ruimte nodig te hebben. Ze vertrok vanuit de luchthaven in een open auto naar haar woonplaats Spring. Onderweg werd ze nog toegejuicht door fans.

De Spelen van Tokio werden voor Biles een tegenvaller. Ze veroverde dinsdag nog wel brons op de balk, maar gaf door mentale problemen verstek voor de allroundfinale en de eindstrijd op de sprong, brug en vloer. Die mentale moeilijkheden kwamen eerder tijdens de teamfinale aan het licht. ‘Mijn hoofd en lichaam zijn niet synchroon’, was haar verklaring. Het was niet de eerste keer dat Biles kampte met wat ze zelf ‘twisties’ noemde, een soort kortsluitingen tussen geest en lichaam.

5Marathon voor vrouwen start een uur vroeger vanwege hitte

Vanwege de verwachte hitte in Sapporo gaat de olympische marathon voor vrouwen zaterdag een uur vroeger van start. Het startschot wordt om 6 uur plaatselijke tijd (vrijdag 23 uur in België) gegeven, op aanraden van het medisch comité van World Athletics. ‘De gezondheid en het welzijn van de atleten zijn de topprioriteiten voor de organisatie’, zo klinkt het.

De marathon- en snelwandelwedstrijden worden niet in Tokio maar in het ruim 800 kilometer noordelijker gelegen Sapporo afgewerkt, aangezien het daar normaal gezien minder heet is dan in de Japanse hoofdstad. Zaterdag zal het kwik in Sapporo echter toch tot 33 graden Celsius stijgen. Bij het nieuwe startuur worden al temperaturen rond de 25 graden verwacht.

6Duitse wielerbondscoach tot eind dit jaar geschorst na racistische opmerking

 belga

Patrick Moster, bondscoach van de Duitse wielerploeg, is tot eind dit jaar geschorst na racistische uitspraken tijdens de individuele tijdrit voor de mannen op de Spelen. Dat heeft de Internationale Wielerunie UCI laten weten.

Tijdens de olympische tijdrit riep Moster Nikias Arndt toe dat hij ‘die kamelendrijvers’ moest inhalen. Daarmee doelde hij op een renner uit Algerije en een renner uit Eritrea, die voor de Duitse renner waren gestart. De uitlatingen waren te horen op televisiebeelden, waarna een storm van kritiek op de bondscoach losbarstte.

De 54-jarige Moster heeft zijn wangedrag toegegeven en heeft zich verscheidene keren verontschuldigd.

7Legende Allyson Felix pakt brons op 400 meter

Allyson Felix is sinds vandaag de atlete met de meeste olympische medailles op haar naam. De 35-jarige Amerikaanse werd derde op de 400 meter in Tokio en veroverde zo een bronzen medaille, de tiende olympische medaille in haar carrière.

Het zijn voor Felix haar vijfde Spelen. Met tien medailles loopt ze één medaille weg van de Jamaicaanse Merlene Ottey. Ze komt op gelijke hoogte met de beste Amerikaanse man, Carl Lewis. Felix kan nog een medaille veroveren, want ze maakt ook deel uit van de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x400 meter.

8Japanse vrouwen, die Belgian Cats uitschakelden, gaan naar finale

De Japanse vrouwen, die in de kwartfinales te sterk waren voor de Belgian Cats, hebben zich vrijdag geplaatst voor de finale van het vrouwenbasketbal. Ze versloegen in de halve finale Frankrijk met 87-71. In de finale wachten de Verenigde Staten.

De kwartfinale tegen de Belgian Cats was een nagelbijter. De Japanners konden pas op de valreep winnen met 86 tegen 85. Maar de Japanse vrouwen walsten nu over Frankrijk heen. Ze wonnen met 16 punten verschil.

In de andere halve finale, eerder op de dag, waren de Verenigde Staten duidelijk te sterk voor Europees kampioen Servië: 79-59. De Amerikaanse vrouwen gaan voor een zevende opeenvolgende gouden medaille op de Olympische Spelen.

9Standbeeld sumoworstelaar uit parcours voor teamcompetitie jumping gehaald

 reuters

Het standbeeld van een sumoworstelaar is uit het parcours gehaald van de teamcompetitie jumping. Reden is dat het beeld de paarden dinsdag bij de individuele kwalificaties in de jumping mogelijk schrik heeft aangejaagd.

Het beeld en een bundel kersenbomen die er vlak naast stond, zijn verwijderd voor de start van de teamcompetitie. Verscheidene paarden hielden dinsdag halt bij het zien van de sumoworstelaar, die een plaatsje had gekregen naast de tiende hindernis op het parcours van veertien sprongen. De hindernis is vlak na een scherpe bocht, en de rug van de sumoworstelaar was het eerste wat paard en ruiter te zien kregen.

Volgens officials had ontwerper Santiago Varela eigenlijk gepland om het standbeeld weg te halen nog voordat ruiters hun beklag maakten dat de levensgrote rikishi hun dieren zou kunnen bang maken.

10 Sifan Hassan pakt naast haar ‘triple’

De Keniaanse Faith Kipyegon heeft de 1.500 meter gewonnen. De Nederlandse Sifan Hassan, die eerder op de Spelen de 5.000 meter al won, moest tevreden zijn met brons.

Kipyegon finishte in 3.53.11, een olympisch record. Het zilver ging naar de Britse Laura Muir (3.54.50). Hassan werd derde in 3.55.86.

De Nederlandse mikte tijdens de Spelen op een ongeëvenaarde ‘triple’ met behalve de 5.000 meter en de 1.500 meter ook de 10.000 meter. Die wordt zaterdag nog gelopen. De 28-jarige Hassan is regerend wereldkampioene op de 1.500 meter en 10.000 meter.

De podcasts van De Standaard