IOC neemt accreditatie af van twee Wit-Russische trainers
Foto: AFP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vrijdag de accreditatie afgenomen van de twee trainers die de Wit-Russische sprintster Kristsina Tsimanovskaja op een terugvlucht probeerden te dwingen. Intussen weigeren andere Wit-Russische atleten om terug te keren naar hun thuisland.

‘In het belang van de Wit-Russische atleten die nog steeds in Tokio vertoeven, heeft het IOC beslist de accreditaties van M. A. Shimak en Y. Maisevich in te trekken’, zo klinkt het in een IOC-mededeling vrijdagochtend. Beide trainers moeten het olympisch dorp verlaten en vanwege de coronamaatregelen mogen ze ook niet langer in Japan verblijven.

Intussen willen nog andere Wit-Russische atleten niet naar hun vaderland terugkeren. Zevenkampster Jana Maksimova schreef op Instagram dat zij en haar man, tienkamper Andrej Kravtsjenko, in Duitsland willen leven, want in Wit-Rusland kan men zijn vrijheid en zijn leven verliezen. Konstantin Jakovlev, trainer van de handbalploeg Witjas in Minsk, is naar Oekraïne gevlucht.

Kristsina Tsimanovskaja (24) kwam woensdagavond, via een vlucht naar Wenen, in de Poolse hoofdstad Warschau aan. De sprintster was uit de Wit-Russische delegatie gezet nadat ze kritiek had geuit op haar coaches en werd zondag door officials naar de luchthaven geëscorteerd. In de plaats van op de terugvlucht te stappen, klampte ze echter Japanse politieagenten aan, en met internationale steun kon ze uiteindelijk naar Polen ontsnappen met een humanitair visum.

Daar vertelde Tsimanovskaja donderdag in interviews en op een persconferentie dat ze besliste niet terug te keren toen ze een telefoontje kreeg van haar grootmoeder terwijl ze naar de luchthaven werd gevoerd. ‘Het duurde letterlijk tien seconden. Ze zei alleen: ‘Kom alsjeblieft niet terug naar Wit-Rusland, het is niet veilig.’

Opinie: Nergens zijn critici van Loekasjenko nog veilig

Haar familie vreesde dat ze in een psychiatrisch ziekenhuis zou worden geplaatst in Wit-Rusland, ‘want ze zeggen op tv slechte dingen over jou, dat je mentale problemen hebt’. Officieel klonk het dat Timanovskaja op doktersadvies werd teruggetrokken uit de Wit-Russische delegatie, wegens haar emotionele en psychische staat. Maar ze werd uit het team gezet nadat ze haar coaches openlijk ‘incompetent’ en ‘nalatig’ had genoemd omdat die haar wilden dwingen aan de estafette deel te nemen terwijl ze daarvoor niet getraind had.

De hoofdcoach en teamvertegenwoordiger kwamen haar daarna zeggen dat ze naar huis werd gestuurd: ‘Je hebt 40 minuten om je valies te pakken en naar de luchthaven te vertrekken.’ Ze zeiden dat ze moest doen alsof ze geblesseerd was. Volgens Timanovskaja vreesde ze toen al dat ze zeker op de een of andere manier gestraft zou worden bij terugkeer naar haar land. De officials maakten haar dat duidelijk, door te zeggen dat het niet hun beslissing was haar weg te sturen, dat zij enkel orders uitvoerden. ‘De beslissing kwam van hogerhand.’

De atlete werd tegen haar zin naar de luchthaven gebracht, waar de trainers verrast waren toen ze rebelleerde. ‘Ze hadden niet verwacht dat ik de politie zou kunnen benaderen op de luchthaven. Ze denken dat wij bang zijn om iets te doen, bang om te spreken, om de waarheid te vertellen aan de hele wereld.’ Ze gebruikte naar eigen zeggen Google Translate om op haar gsm een smeekbede te tonen om hulp te vragen.