Politie pakte al elf mensen op na racistische uitlatingen na strafschopmissers Engeland
Foto: Getty Images

Na de racistische uitlatingen aan het adres van de Engelse internationals Bukayo Saka, Jadon Sancho en Marcus Rashford na hun strafschopmissers op het afgelopen EK heeft de Britse politie tot nog toe elf arrestaties verricht.

Volgens de UK Football Policing Unit (UKFPU), die gespecialiseerd is in de aanpak van misdaad bij voetbalevenementen, zijn er 600 tips binnengekomen, waarvan er 207 als strafbaar werden beschouwd. Van de strafbare uitlatingen waren er 123 afkomstig uit het buitenland, 34 andere konden gelinkt worden aan personen uit het Verenigd Koninkrijk.

‘Er zijn mensen die denken dat ze zich achter hun socialemediaprofiel kunnen verschuilen en afschuwelijke commentaren kunnen posten’, verklaarde UKFPU-directeur Mark Roberts. ‘We hebben inspecteurs die proactief naar beledigende uitlatingen speuren. Wanneer die als strafbaar worden beschouwd, dan worden degenen die ze hebben gepost opgepakt.’

Sako, Sancho en Rashford misten in de beslissende strafschoppenreeks in de EK-finale tegen Italië alle drie hun elfmeter. Daarna werden ze op sociale media bedolven onder de racistische verwijten.