Ontsnapte gevangene staat internationaal geseind
Foto: fvv

Mouslim Aboubakarov kroop woensdag op een heftruck binnen de muren van de Gentse gevangenis aan de Nieuwewandeling en kon zo via muren of dak vluchten. De Rus staat Europees geseind. Hij zat een straf van twaalf jaar uit voor onder meer gijzeling met foltering.

Aboubakarov werkte in de gevangenis en kon zo tot in de buurt van de poort geraken. Door middel van een heftruck, die binnen de gevangenis aanwezig was, kon de gevangene over de muur klauteren of zo via een dak wegvluchten. Mogelijk werd de gedetineerde gisteren op het dak van de gevangenis gezien, maar dat kon het parket niet bevestigen.

Gisteren verspreidde het parket al een opsporingsbericht. Aboubakarov staat nu ook internationaal geseind. Er is een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Het is niet duidelijk of de voortvluchtige hulp krijgt of over wapens of een voertuig beschikt. In het belang van het onderzoek geeft het parket geen toelichting over het lopend onderzoek. De politie zet alle middelen in om de ontsnapte gevangene te vinden.

Sinds 11 uur was er in de omgeving van de Nieuwewandeling een grootschalige zoektocht bezig. Rond de middag werd duidelijk dat het effectief om een ontsnapping ging. ‘Er gebeurde een sweeping van de gevangenis en de buurt rondom de gevangenis werd ruime tijd afgezet’, bevestigt de parketwoordvoerster. Er werden speurhonden en een helikopter ingezet.

De 40-jarige Rus zit al sinds 2012 in de gevangenis en moest een celstraf van tien tot vijftien jaar uitzitten voor verschillende diefstallen met geweld, wapenbezit en gijzeling met foltering. Dat melden verschillende bronnen binnen de gevangenis.

Dit staat in het opsporingsbericht: ‘Op woensdag 4 augustus omstreeks 10.45 uur kon de 40-jarige Mouslim Aboubakarov ontsnappen uit de gevangenis van Gent. Sindsdien is hij op de vlucht. Mouslim Aboubakarov is ongeveer 1m80 lang en atletisch gebouwd. Hij heeft kort geschoren haar en een middellange donkere baard. Mogelijk heeft hij niet zijn bril bij zich. Hij spreekt vlot Nederlands. Op het ogenblik van zijn ontsnapping droeg hij een zwarte T-shirt, een lichtgrijze broek en zwarte schoenen.’

Wie Mouslim Aboubakarov gezien of weet waar hij is, kan contact opnemen met de speurders via het gratis nummer 0800 30 30 0 of vanuit het buitenland via het internationale nummer 0032 2 554 44 88. Tips kunnen ook gestuurd worden naar opsporingen@police.belgium.eu.