camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

Tien andere nieuwsfeiten

donderdag 5 augustus 2021 om 16.55 uur

1 Kaap van 80 procent volledig gevaccineerde volwassenen overschreden in Vlaanderen

De kaap van de tachtig procent volledig gevaccineerde volwassenen in Vlaanderen is gerond. Dat blijkt uit de vaccinatieteller van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.

Exact 80,2 procent van de 18-plussers in het noordelijke landsgedeelte waren op 4 augustus gevaccineerd, oftewel 4,3 miljoen inwoners. Nog eens 518.322 inwoners, of 9,7 procent, waren deels gevaccineerd. Dat brengt het totaal aantal volwassenen dat minstens één vaccin kreeg in Vlaanderen op 5,4 miljoen inwoners, of precies 89,9 procent.

Op de volledige bevolking, jongeren meegerekend, gaat het om 76,3 procent die minstens één vaccindosis ontving, of 5,1 miljoen inwoners op een totaal van 6,7 miljoen. Volledig gevaccineerd is 65,2 procent van de gehele bevolking, of 4,3 miljoen inwoners. Deels gevaccineerd is 11,1 procent, of 737.593 inwoners.

  Jan Van der Perre

2 Juli geen onverdeeld succes voor horecasector

De maand juli was geen onverdeeld succes voor de horecasector. Dat blijkt uit een ledenbevraging van Horeca Vlaanderen. Iets minder dan een op de twee horecazaken (46 procent) spreekt over een omzetverlies ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Eén op de drie (33 procent) zag dan weer een omzetstijging. ‘Het beeld is bijna even wisselvallig als het weer van deze eerste vakantiemaand’, zegt Matthias De Caluwe, ceo van Horeca Vlaanderen.

Voor een vijfde van de café- en restaurantuitbaters bleef de omzet stabiel in vergelijking met juli 2020. Vooral de tijdelijke btw-verlagingen leiden ertoe dat de verliezen bij vele horecazaken niet hoger uitvallen.

3 Gemiddeld 1.603 nieuwe besmettingen per dag

De coronacijfers blijven stijgen in ons land, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 26 juli en 1 augustus werden elke dag gemiddeld 1.603 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 9 procent.

In dezelfde periode stierven elke dag 3,1 mensen aan de gevolgen van covid-19. Er stierven nu al 25.258 mensen aan het virus in ons land.

Tussen 29 juli en 4 augustus werden elke dag gemiddeld 38,4 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Er liggen nu 369 mensen in de ziekenhuizen, van wie 92 op intensieve zorg.

Het reproductiegetal ligt op 1,12 (-4 procent). Als die r-waarde boven de 1 ligt, wil dat zeggen dat de epidemie aan kracht wint.

Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

4 Brussels Airlines boekt verlies van 143 miljoen euro in eerste jaarhelft

  BELGAIMAGE

Brussels Airlines heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een ebit-verlies (bedrijfsresultaat voor rente en belasting) van 143 miljoen euro geleden, door de gevolgen van de coronacrisis.

Het verbod op niet-essentiële reizen in het eerste kwartaal en de continue reisbeperkingen hebben de passagierscijfers van de luchtvaartmaatschappij zwaar beïnvloed, klinkt het. De inkomsten in het eerste halfjaar daalden met 45 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 138 miljoen euro. Brussels Airlines vervoerde 57 procent minder passagiers tussen januari en juni tegenover dezelfde periode vorig jaar en de bezettingsgraad ging er 11,7 procentpunten op achteruit tot 60,7 procent.

Voorspellingen voor heel 2021 doet Brussels Airlines niet, wegens de ‘nog altijd onzekere en onvoorspelbare situatie die de coronacrisis wereldwijd veroorzaakt’.

5 Politie pakte al elf mensen op na racistische uitlatingen na strafschopmissers Engeland

Na de racistische uitlatingen aan het adres van de Engelse internationals Bukayo Saka, Jadon Sancho en Marcus Rashford na hun strafschopmissers op het afgelopen EK heeft de Britse politie tot nog toe elf arrestaties verricht.

Sako, Sancho en Rashford misten in de beslissende strafschoppenreeks in de EK-finale tegen Italië alle drie hun elfmeter. Daarna werden ze op sociale media bedolven onder de racistische verwijten.

Volgens de UK Football Policing Unit (UKFPU), die gespecialiseerd is in de aanpak van misdaad bij voetbalevenementen, zijn er 600 tips binnengekomen, waarvan er 207 als strafbaar werden beschouwd. Van de strafbare uitlatingen waren er 123 afkomstig uit het buitenland, 34 andere konden gelinkt worden aan personen uit het Verenigd Koninkrijk.

‘Er zijn mensen die denken dat ze zich achter hun socialemediaprofiel kunnen verschuilen en afschuwelijke commentaren kunnen posten’, verklaarde UKFPU-directeur Mark Roberts.

6 Tweeduizend mensen geëvacueerd door bosbranden in Californië

Ongeveer 2.000 inwoners van Californië hebben woensdag het bevel gekregen om hun woningen meteen te verlaten omdat de Dixie Fire nadert, de grootste bosbrand van het jaar in de staat. Het vuur wordt aangewakkerd door de hevige wind.

‘Indien u gebleven bent, moet u onmiddellijk evacueren in de richting van het oosten’, schreef het departement van de sheriff van Plumas County op Twitter. De tweet was gericht aan de inwoners van Greenville en Chester. De inwoners die niet in staat zijn om te evacueren, moeten zich verzamelen op een baseballterrein, klinkt het nog.

De Dixie Fire raast sinds midden juli door de bossen van het noorden van Californië.

De bosbranden in Californië blijven woekeren.   Reuters

7 Overlijden Mounir: familie stelt zich burgerlijke partij

De familie van Mounir, de 26-jarige man uit Schaarbeek die vorige week overleed na een arrestatie, heeft zich burgerlijke partij gesteld in het onderzoek naar het overlijden. Dat meldt meester Yannick De Vlaemynck, advocaat van de familie. Volgens de familie is het overlijden mogelijk mee veroorzaakt door het geweld dat de politie zou gebruikt hebben bij de arrestatie. Het Brusselse parket geeft voorlopig geen commentaar op het onderzoek.

Het parket stelde een wetsdokter aan en beval een autopsie, alsook een toxicologisch onderzoek. Afgelopen weekend werd de familie op de hoogte gebracht van de eerste, voorlopige resultaten van de autopsie, maar die uitleg overtuigt hen voorlopig niet. De familie heeft nu een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij de onderzoeksrechter, zodat ze inzage kan krijgen in het hele strafdossier.

8 Langere lockdowns leidden tot meer verkopen bij webshop Zalando

  REUTERS

De verlengde coronalockdowns in diverse landen hebben ertoe geleid dat webwinkel Zalando in het tweede kwartaal flink verder kon groeien. Mensen zaten immers langer thuis en het duurde langer voor iedereen weer naar kledingzaken in binnensteden kon. Shoppen via het internet bleef daardoor erg in trek.

De van oorsprong Duitse onlinekledingverkoper zag de opbrengsten van zijn verkochte spullen, de bruto handelsopbrengsten, met 40 procent groeien ten opzichte van een jaar eerder tot 3,8 miljard euro. Tegelijkertijd werden er ook veel investeringen gedaan in verdere groei en marketing. Daardoor liep de winstmarge op de artikelen van Zalando wel duidelijk terug. Onderaan de streep bleef ruim 120 miljoen euro winst over, tegen bijna 123 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De grote webwinkel houdt vast aan zijn financiële verwachtingen voor het hele jaar.

9 Australië gaat Aboriginals vergoeden

Australië gaat 75.000 Australische dollar, of bijna 47.000 euro, per persoon uitkeren aan de vele Aboriginals die als kind gedwongen bij hun familie werden weggehaald. Dat heeft premier Scott Morrison aangekondigd. Eerder waren al excuses aangeboden, maar tot herstelbetalingen was het niet gekomen.

Duizenden jonge Aboriginals en bewoners van de Straat Torres-eilanden werden bij hun gezin weggehaald en ondergebracht bij blanke opvanggezinnen, in het kader van een officiële ‘assimilatiepolitiek’ die tot in de jaren 70 duurde. De slachtoffers behoren tot de zogenaamde ‘gestolen generaties’.

Eerste minister Morrison sprak in het parlement over een ‘schaamtelijk hoofdstuk uit onze nationale geschiedenis’. De Australische regering bood vroeger al excuses aan, maar ‘onze daden moeten blijven overeenstemmen met onze woorden’, aldus de premier.

10 Op één na warmste julimaand ooit in Europa

Juli 2021 was in Europa de op een na warmste julimaand die sinds 1979 door het Europese aardobservatieprogramma Copernicus werd gemeten. Dat blijkt uit het maandelijkse klimaatoverzicht van die EU-dienst.

Er valt een tweedeling op in Europa. Het was een stuk warmer dan normaal in het grootste deel van Noord- en Oost-Europa. In de regio van de Oostzee steeg het kwik het hoogst boven het gemiddelde van 1991 tot 2020. Zo waren er langdurige hittegolven in de Finse hoofdstad Helsinki en in Litouwen. In Noord-Ierland sneuvelde het dagrecord van hoogste maximumtemperatuur.

Daar staat tegenover dat juli 2021 wat kouder was dan het gemiddelde in een strook die zich uitstrekt van Portugal tot Duitsland, en in Spitsbergen en delen van het noordwesten van Rusland. Het Belgische KMI maakte eerder al bekend dat het in België minder warm was dan normaal in juli: 17,9 graden tegen een normale 18,7 graden.

De podcasts van De Standaard