camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien olympische nieuwsfeiten van de dag

donderdag 5 augustus 2021 om 16.55 uur

1 Belgian Cheetahs naar finale met Belgisch record

De Belgian Cheetahs hebben zich met een nieuw Belgisch record geplaatst voor de finale van de 4x400 meter bij de vrouwen op de Olympische Spelen in Tokio.

In de eerste van twee reeksen snelden Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus naar een chrono van 3:24.08, een verbetering van het Belgische record met ruim twee seconden. Het vorige BR bedroeg 3:26.58. Die tijd liepen de Cheetahs in 2019 in de reeksen op het WK in Doha, waar ze vijfde werden.

De Belgische aflossingsploeg kon niet rekenen op Cynthia Bolingo, de Belgische recordhoudster op de 400 meter. Zij sukkelt met een hamstringblessure.

Alles over de Belgische prestaties in Tokio leest in de olympische blog.

2 Lespagnard test negatief op corona en mag stadion in voor 800 meter van Thiam

Roger Lespagnard, coach van Nafi Thiam, mocht na een negatieve hertest op het coronavirus het olympisch stadion weer in om Thiam bij te staan in de afsluitende 800 meter van de zevenkamp.

Aanvankelijk was er op dag twee van de meerkamp geen spoor van Lespagnard in de tribunes. Al snel volgde het nieuws dat hij om medische redenen afwezig was en tijdelijk vervangen werd als coach door Michael Van der Plaetsen, broer van tienkamper Thomas Van der Plaetsen. Belgische media ter plaatse meldden nadien dat de 74-jarige atletiekcoach een positieve coronatest had afgelegd en dat hij in afwachting van het resultaat in quarantaine zat. ‘Na een positieve speekseltest eerder op donderdag, wees de officiële PCR-test een negatief resultaat aan’, bevestigde het BOIC de eerdere berichtgeving. ‘De speekseltest bleek vals positief te zijn.’

3 31 coronabesmettingen in olympische bubbel

De voorbije 24 uur zijn er 31 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld op de Olympische Spelen van Tokio, zo maakten de organisatoren donderdag bekend.

Het gaat de tweede dag op rij om een recordaantal. Woensdag testten er 29 personen positief op covid-19, dat was het hoogste aantal sinds het begin van de testen op 1 juli. In totaal werden er al 353 besmettingen geregistreerd.

Onder de besmette personen op donderdag zit ook één atleet, een Griekse synchroonzwemmer. Eerder deze week moest de Grieken zich al terugtrekken uit de competitie vanwege een corona-uitbraak binnen het team.

4 Spaanse Sandra Sanchez Jaime pakt eerste olympische titel in karate

De Spaanse karateka Sandra Sanchez Jaime heeft de eerste olympische titel veroverd in haar sport op de Spelen in Tokio. In de kata pakte ze het goud, het zilver was voor de Japanse Kiyou Shimizu. Mo Sheung Grace Lau uit Hongkong en Viviana Bottaro uit Italië pakten de bronzen medailles.

Karate staat in Tokio voor het eerst op het olympische programma. In 2024 in Parijs is de sport er niet meer bij.

Sandra Sanchez Jaime met goud in Karate.  AFP

5 Pieter Devos vervangt Niels Bruynseels voor teamcompetitie jumping

Bondscoach Peter Weinberg heeft Niels Bruynseels (Delux van T & L) vervangen door reserve Pieter Devos (met Claire Z) voor de kwalificaties in de teamcompetitie jumping, die vrijdag op het programma staan op de Olympische Spelen.

‘Alle vier de paarden van het team hebben de vetcheck goed doorstaan. Ook alle ruiters zijn startensklaar. De samenstelling gebeurde met een oog op het best mogelijke teamresultaat’, klinkt het in een persbericht van de Koninklijke Belgische Ruitersport Federatie (KBRSF).

Behalve Devos gaan Jérôme Guery (met Quel Homme de Hus) en Grégory Wathelet (met Nevados S) voor België van start in de teamcompetitie.

Pieter Devos.   Belga

6 Nederlandse renster Van Riessen bij bewustzijn na val op keirin

De Nederlandse Laurine van Riessen is na een val op het onderdeel keirin op de Olympische Spelen naar het ziekenhuis gebracht. De 33-jarige baanrenster kwam op de wielerpiste van Izu tijdens haar kwartfinale in aanraking met het achterwiel van de Duitse Emma Hinze, moest naar boven sturen en raakte daarbij de Britse Katy Marchant. Beiden kwamen hard ten val, maar Van Riessen was er het slechtst aan toe.

‘Laurine is weer volledig bij bewustzijn’, meldde een woordvoerster van de Nederlandse baanploeg. Van Riessen was in staat aan te geven waar ze pijn had, de ploegarts is met haar meegegaan naar het ziekenhuis.

Van Riessen, die eerder vierde werd op de teamsprint, staat op de Spelen nog ingeschreven voor het sprinttoernooi dat vrijdag begint.

7 Djokovic kijkt al vooruit naar Spelen van 2024

Als het aan de 34-jarige Novak Djokovic ligt, is hij er over drie jaar op de Olympische Spelen gewoon nog bij. Dat maakte de nummer één van de wereld donderdag duidelijk op Twitter.

‘Het was een eer om Servië te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Ik weet van mezelf dat ik alles heb gegeven voor een medaille en kijk er naar uit om sterker terug te komen in Parijs’, schreef de 20-voudige grandslamkampioen op sociale media.

Djokovic zag op de Spelen in Tokio zijn missie stranden om zich te verzekeren van de zogenoemde ‘golden slam’, winst van alle grandslamtoernooien en olympisch goud in hetzelfde jaar. Djokovic verloor in de halve finales van de Duitser Alexander Zverev en moest in de strijd om het brons ook zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Pablo Carreño Busta. Ook in het gemengd dubbel greep hij naast de medailles.

De tennissers zijn in voorbereiding op de US Open. Het laatste grandslamtoernooi van het jaar begint op maandag 30 augustus. Djokovic is dit jaar nog ongeslagen op de grand slams.

8 Bakermat Olympische Spelen voorlopig van vlammen gered

De brandweer en vrijwilligers hebben de grote brand vlakbij het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen op het Griekse schiereiland Peloponnesos, in de nacht van woensdag op donderdag kunnen indammen. De historische ruïnes zijn voorlopig gered, maar volgens Nektarios Farmakis, gouverneur van de regio West-Griekenland, is ‘het gevaar nog niet voorbij.’

De hoop is dat de brand de komende uren met helikopters en blusvliegtuigen onder controle kan worden gebracht. De brandweer en de lokale autoriteiten hebben rond de antieke site en het stadion van Olympia een laatste verdedigingslinie tegen de vlammen opgetrokken.

In heel Griekenland is het al maanden kurkdroog. De voorbije tien dagen steeg het kwik soms tot waarden tussen de 40 en 47 graden. Een kleine vonk volstaat om verwoestende bosbranden te veroorzaken.

9 Aantal dagelijkse besmettingen in Tokio stijgt boven de 5.000

In Tokio is het aantal besmettingen met het coronavirus voor het eerst boven de 5.000 gestegen. De bezorgdheid over een instorting van het gezondheidssysteem groeit.

Er werden vandaag in de Japanse hoofdstad 5.042 nieuwe infecties geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Boosdoener is ook hier de wijd om zich heen grijpende en veel besmettelijkere deltavariant van het coronavirus. Experts vrezen dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen de komende twee weken de kaap rondt van de 10.000.

Om een gebrek aan ziekenhuisbedden te voorkomen, mogen volgens een heftig omstreden beslissing van de regering in gebieden met stijgende besmettingscijfers alleen nog patiënten met zware symptomen of met een risico op een ernstig ziekteverloop naar het hospitaal. Die plotse koerswissel van de regering heeft voor een golf van verontwaardiging gezorgd.

De deltavariant is een ‘extreem sterke vijand’, aldus Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio. Er wordt nagedacht over een uitgaansverbod, maar voorlopig houden de autoriteiten het bij oproepen aan de burgers om thuis te blijven ondanks de zomervakantie en het nakende boeddhistische Obonfeest.

10 Wit-Russische atlete Tsimanovskaja in Polen

Het toestel met aan boord de Wit-Russische atlete Kristsina Tsimanovskaja is gisteravond op de luchthaven van Warschau-Chopin geland. Het vliegtuig van de Poolse staatsluchtvaartmaatschappij LOT streek neer om 20.11 uur Belgische tijd.

Ze is vanuit Tokio eerst naar Wenen gereisd om het Wit-Russische luchtruim te ontwijken.

Intussen willen nog andere Wit-Russische atleten niet naar hun vaderland terugkeren. Jana Maksimova schreef op Instagram dat zij en haar man, sporter Andrej Kravtsjenko, in Duitsland willen leven. Konstantin Jakovlev, trainer van de handbalploeg Witjas in Minsk, is naar Oekraïne gevlucht.

De autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zich nog niet over de zaak uitgelaten.

Binnenland
 1. Coronablog | Omikronvariant was al week eerder in Nederland
 2. Mag ik aan de toog zitten en wat met rommelmarkten? Jullie vragen over de nieuwe maatregelen beantwoord
 3. A12 veroorzaakt tweespalt in Brusselse regering: ‘Dit is Vlamingen koeioneren’
 4. Agentschap Zorg en Gezondheid reageert op Weyts’ voorstel onderwijs prioritair te vaccineren: ‘Eerst overleg nodig’
 5. Eerste hoopgevende signalen in coronacijfers: ‘Maar we moeten dit volhouden’
 6. Video Politie verspreidt opsporingsbericht om 19 betogers tegen coronamaatregelen te identificeren
 7. Brusselse burgemeesters dreigen delen Brussels Noordstation af te sluiten
 8. Vandaag zacht weer, vanaf morgen beduidend kouder
 9. Aantal besmettingen stijgt met 15 procent, 1,5 miljoen Belgen kregen al boosterprik
 10. Foto Lectrr, cartoon van de dag
 11. Paus benoemt Leuvense prof tot lid van Pauselijke Academie voor het Leven
 12. Alle hens aan dek in de Westhoek door wateroverlast
 13. Marc Van Ranst: ‘Vaccins waarschijnlijk niet optimaal tegen omikron, toch doorzetten met derde prik’
 14. De constante van de corona­maatregelen: rare kronkels
 15. Toenadering tussen Verlinden en politievakbonden, acties tijdelijk opgeschort
 16. Ruim twee derde van de Belgen weet niet waar ze besmet raken
 17. Terrorist Anders Breivik stuurt slachtoffers brieven met extreemrechtse propaganda
 18. Amateurtrainers mogen tot 450 uur bijklussen aan 10 procent

De podcasts van De Standaard