camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Belastingen

Fiscaal conflict over Delhaize-dochters in VS

donderdag 5 augustus 2021 om 3.25 uur

De Belgische belastingdienst eist een bedrag dat kan oplopen tot 380 miljoen euro van Ahold Delhaize, het moeder­bedrijf van Delhaize, Albert Heijn en Bol.com.

Dat schreef de krant De Tijd gisteren. Het conflict draait rond de ­manier waarop Ahold Delhaize de Amerikaanse winkels van zijn ­Belgische dochter Delhaize in 2018 overnam.

Ahold nam in 2016 de Delhaize-groep over, die ook winkels had in Oost-Europa en in de Verenigde Staten. In de jaren nadien integreerde Ahold de Belgische organisatie in zijn structuur.

De Amerikaanse Delhaize­ketens Food Lion en Hannaford werden opgenomen in de vennootschappen waarmee Ahold de eigen Amerikaanse ­ketens aanstuurde.

Om dat mogelijk te maken, ­verkocht Delhaize zijn Amerikaanse winkels aan Ahold Delhaize. Daarbij streefden de Nederlanders naar eigen zeggen een faire prijs na. Ze deden een beroep op een ­externe organisatie die berekende hoeveel de winkels waard waren. Dat leidde tot een overnameprijs waarop de bedrijven geen belastingen moesten betalen.

Maar de Belgische fiscus verwees het externe waarderings­verslag van Ahold Delhaize naar de prullenmand. De Amerikaanse winkels zijn volgens de Belgische belastingen meer waard dan de ­Nederlanders ervoor betaalden. (belga)

 BELGAIMAGE

De podcasts van De Standaard