150 huizen verwoest door Griekse bosbranden, monniken weigeren getroffen eiland te verlaten
Foto: REUTERS

Brandweer en vrijwilligers zijn er afgelopen nacht in geslaagd de bosbrand die het antieke Olympia bedreigde, in te dammen. Op het Griekse eiland Euboea, op 200 kilometer van de hoofdstad Athene, is woensdag een tiental dorpen omringd door bosbranden. Zo’n 150 huizen zijn verwoest.

Griekenland heeft mede door de aanhoudende hittegolf te kampen met zware bosbranden. De branden op het eiland Euboea behoren tot de meest gewelddadige bosbranden. Het vuur is volgens de brandweer moeilijk te controleren door het moeilijk begaanbare terrein en de beperkte visibiliteit.

De historische ruïnes zijn voorlopig gered, maar volgens Nektarios Farmakis, gouverneur van de regio West-Griekenland, is ‘het gevaar nog niet voorbij.’ De hoop is dat de brand de komende uren met helikopters en blusvliegtuigen onder controle kan worden gebracht.

De inwoners van twaalf dorpen en gehuchten werden geëvacueerd. Volgens persagentschap ANA wilden drie moniken het klooster van Sint-David, ten noorden van het eiland, niet verlaten. Uiteindelijk gingen de drie er wel mee akkoord om te vertrekken.

Volgens ANA hadden de autoriteiten de inwoners van Rovies, waar het klooster ligt, en de omliggende dorpen gevraagd om hun huizen te verlaten en zich naar het strand te begeven. Ongeveer 85 personen verzamelden zich daar woensdagnamiddag en werden per boot geëvacueerd.

Drie brandweerlieden raakten gewond, aldus de autoriteiten. Een honderdtal brandweerlieden en zeven helikopters en blusvliegtuigen werden gemobiliseerd om het vuur te bestrijden.

150 huizen verwoest door Griekse bosbranden, monniken weigeren getroffen eiland te verlaten
Foto: AP

Olympia

In de historische ruïnes van Olympia, dat werelderfgoed is, wordt tegenwoordig de Olympische vlam aangestoken voor de spelen. Het blussysteem van de antieke bezienswaardigheid werd geactiveerd. Watersproeiers houden alles vochtig.

In 2007 kwamen in deze regio in de westelijke Peloponnesos tientallen mensen om door verwoestende branden. Delen van het historische Olympia raakten destijds zwaar beschadigd. Het eigen blussysteem werkte toen niet.

Ook andere regio’s van Griekenland gaan gebukt onder felle branden. Door de aanhoudende hittegolf is de natuur kurkdroog. De voorbije tien dagen steeg het kwik soms tot waarden tussen de 40 en 47 graden. Een kleine vonk volstaat om verwoestende bosbranden te veroorzaken.