Bikkelhard: Belgian Cats verliezen in slotseconden van Japan
Foto: BELGA

De Belgische basketbalvrouwen hebben organisator Japan niet opzij kunnen zetten in de kwartfinale op de Olympische Spelen. Het werd 86-85. België is uitgeschakeld.

Na het eerste kwart moesten de Cats achtervolgen: 19-16 voor Japan. Het eerste kwart verliep wel gelijkopgaand. Meesseman kon enkele keren scoren, net als Kim Mestdagh. De Japanse driepunters vielen aanvankelijk niet, maar na eentje van Takada kwam de thuisploeg 15-13 voor. De rebounds van de Cats gingen wel goed. De Cats hielden het tempo hoog. Na een 17-13 voor Japan nam bondscoach Philip Mestdagh een eerste time-out. Dat resulteerde in een driepunter van Hanne Mestdagh, ondanks stevige Japanse defensie. Uiteindelijk won Japan het eerste kwart met 19-16.

In het tweede kwart waren het de Japanse vrouwen die het best begonnen. De Cats kwamen moeilijk in hun ritme. Meesseman was lastig in positie te brengen. De Cats kwamen zelfs 30-18 achter, maar rechtten dan de rug. Ze keerden terug tot 30-28, na een driepunter van Jana Raman. De Japanse bondscoach besliste daarop een time-out in te lassen. Maar dat bracht niet veel zoden aan de dijk voor de Japanners. Kim Mestdagh gooide een driepunter binnen en zette de Cats zo op voorsprong. 35-37. De Belgische basketvrouwen mochten uiteindelijk gaan rusten met een kleine voorsprong: 41-42.

Fysiek sterke Japanners

Als een sneltrein begonnen de Cats aan het derde kwart. Ze liepen meteen acht punten uit: 45-53. Het signaal voor de Japanners om een time-out in te roepen. Maar die time-out leidde geen wederopstanding in. De wedstrijd ging nadien gelijk op, waardoor de voorsprong van de Cats behouden bleef. Miyazawa bracht de Japanners met een driepunter wel opnieuw in de buurt van de Belgen. 55-60 werd het na die driepunter. Emma Meesseman trok vervolgens het spel naar zich toe. Na driekwart wedstrijd telde ze al 20 punten. De Cats beëindigden het derde kwart met een iets grotere voorsprong dan bij de rust: 61-68.

In de laatste tien minuten moesten de Cats hun voorsprong bestendigen om de plek in de halve finale te verzekeren. Helaas viel Jana Raman meteen uit. Ze zette een verkeerde stap en sloeg daarbij haar voet om. Een aderlating voor de Cats. De fysiek sterke Japanners lieten de Belgen niet los. Ze maakten hun achterstand helemaal goed en maakten gelijk. 72-72. Het kon dus nog alle richtingen uit. Met nog 40 seconden op de klok stond het opnieuw gelijk. 83-83. Beide ploegen lieten elkaar niet meer los. Julie Allemand verzilverde nog twee vrijworpen, maar de Japanners counterden met een driepunter. 86-85 werd het zo voor de Japanners, met nog vijftien seconden op de klok. Kim Mestdagh miste het allerlaatste shot van de wedstrijd. De Cats verloren met 86-85.

Japan ontmoet in de halve finale de winnaar van het duel Frankrijk-Spanje. Die match wordt vandaag om 14.00 uur Belgische tijd gespeeld. De andere halve finale is een ontmoeting tussen Servië en de Verenigde Staten.