camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien olympische nieuwsfeiten van de dag

woensdag 4 augustus 2021 om 16.55 uur

1 Basketcoach Philip Mestdagh: ‘Dit is een gemiste kans’

  epa-efe

Voor de Belgian Cats zijn de kwartfinales van de Olympische Spelen het eindstadium geworden. Gastland Japan trok na een thriller in Saitama nipt aan het langste eind: 86-85.

Na afloop leefde het besef dat de Belgische basketvrouwen een unieke mogelijkheid op een olympische medaille hebben laten liggen. Voor de Cats zat er na hun gunstige loting in de poulefase en een kwartfinale tegen Japan (geen absolute topper zoals de Verenigde Staten) dan ook veel meer in.

‘Dit is absoluut een gemiste kans, daarom zijn we zo ontgoocheld’, erkende bondscoach Philip Mestdagh. ‘Eerst moet je op de Olympische Spelen geraken. Daarna begin je met een stunt tegen Australië en doe je je job tegen Puerto Rico. Tegen China lieten we het wat schieten, maar misschien was dat zelfs beter om in de kwartfinale Japan te treffen.’

Alles over de Belgische prestaties op de Olympische Spelen leest u in de blog.

2 Andre De Grasse sprint naar goud op 200 m

De Canadees Andre De Grasse heeft de gouden medaille veroverd op de 200 meter.

De Grasse, die zondag brons pakte in de 100 meter, sprintte naar een tijd van 19.62. De Verenigde Staten moesten tevreden zijn met zilver en brons. Kenneth Bednarek werd tweede in 19.68. De regerende wereldkampioen Noah Lyles, op papier de snelste man van het pak, viel stil op het eind en finishte in 19.74. Zijn amper 17-jarige landgenoot Erriyon Knighton viel net naast het podium in 19.93.

Op de vorige Spelen in Rio de Janeiro liep De Grasse op de 200 m naar zilver, achter het Jamaicaanse fenomeen Usain Bolt.

3 Thomas Van der Plaetsen enkele maanden out

Van Der Plaetsen bijt in het zand.  epa-efe

Zwaar verdict voor Thomas Van der Plaetsen, die zich blesseerde bij het verspringen op de olympische tienkamp. Onderzoek in de polikliniek van het olympische dorp heeft uitgewezen dat de meerkamper een scheur in de hamstringpees, een kneuzing aan de knie en een scheurtje in de ligamenten van de rechtervoet heeft opgelopen. Hij zal enkele maanden out zijn.

Voor medische opvolging zal hij terugkeren naar België, meldt het BOIC.

4 Tsimanovskaja neemt vanuit Wenen vliegtuig naar Polen

Kristsina Tsimanovskaja neemt het vliegtuig naar Wenen.  getty

De sprintster Kristsina Tsimanovskaja, die door haar kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg van Wit-Rusland was gezet, is aangekomen in Wenen. Ze vliegt nog door naar Warschau. Het toestel van Austrian Airlines waarmee ze uit Tokio vertrok, meed het luchtruim van Wit-Rusland.

Na de verbanning uit de olympische ploeg had het olympisch comité van Wit-Rusland de 24-jarige sprintster bevolen naar huis terug te keren. In plaats daarvan ging Tsimanovskaja naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum aanbood. Tsimanovskaja zou maandag deelnemen aan de 200 meter voor vrouwen.

Ze wijzigde haar reisplannen op het laatste moment en reisde niet rechtstreeks van Japan naar Polen, maar naar Oostenrijk. In de transitzone op het vliegveld van Wenen werd ze vergezeld door vertegenwoordigers van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze werd weggevoerd in een zwart vip-voertuig, gevolgd door twee politiewagens, terwijl tal van journalisten haar opwachtten.

Haar man heeft inmiddels ook een Pools humanitair visum.

5 Gouden Nina Derwael aangekomen in België

Derwael staat de Belgische pers te woord bij aankomst. Belga

Olympisch turnkampioene Nina Derwael (21) is vanochtend aangekomen op de luchthaven van Zaventem. Op de Olympische Spelen in Tokio veroverde ze de gouden medaille aan de brug met ongelijke leggers.

Derwael droeg haar medaille rond de hals en werd verwelkomd door haar familie. Ze sprong in de armen van haar vriend, voetballer Siemen Voet. De delegaties van Gymnastiekfederatie Vlaanderen en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), met onder meer vicevoorzitter en kandidaat-voorzitter Jean-Michel Saive, overhandigden haar bloemen. Gezien de coronapandemie werd verder niemand toegelaten in de aankomsthal.

‘Ik heb nog nooit zo veel microfoons rond me gehad. Dit is heel overweldigend. Het begint meer en meer door te dringen wat ik gepresteerd heb’, zei Derwael.

6 Ann Wauters bevestigt einde loopbaan: ‘Prachtige rit geweest’

Ann Wauters heeft na de uitschakeling van de Belgian Cats in de kwartfinales van de Olympische Spelen bevestigd dat ze een punt zet achter haar carrière.

‘Het is een prachtige rit geweest. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ik hier op de Olympische Spelen aanwezig mocht zijn. Natuurlijk hadden wij op een ander einde gehoopt, maar zo wreed kan sport zijn’, zei de 40-jarige Wauters.

7 Europees kampioene karate haakt af na positieve coronatest

De Russische karatekampioene Anna Chernysheva heeft positief getest op het coronavirus en zal niet aantreden op de Olympische Spelen. Dat heeft de Russische karatefederatie gemeld.

De 19-jarige Chernysheva is huidig Europees kampioene in de categorie onder 55 kg. Karate staat voor het eerst op het olympische programma.

8 Amerikaanse spurtsensatie Richardson op 200 meter Memorial

  getty

De Amerikaanse spurtsensatie Sha’Carri Richardson komt begin september naar Brussel voor de Allianz Memorial Van Damme. Ze zal aan de start verschijnen van de 200 meter.

De 21-jarige Richardson is één van de rijzende sterren in de atletiekwereld. De Amerikaanse liet zich in 2019 een eerste keer opmerken. Tijdens de nationale kampioenschappen voor studenten verbeterde ze met een tijd van 10.75 het 42 jaar oude wereldrecord onder 20 jaar.

Richardson bevestigde daarna haar naam en faam. In april van dit jaar liep ze een tijd van 10.72, daarmee is ze de zesde snelste vrouw aller tijden en de vierde snelste Amerikaanse ooit. Op de 200 m liet ze vorig jaar ook al 22.00 noteren.

De spurtsensatie miste deze zomer de Olympische Spelen door een positieve test op marihuana.

9 Australische atleten vernielen kamers en veroorzaken problemen op vliegtuig

Australische atleten zijn voor hun vertrek uit Tokio flink tekeergegaan in het olympische dorp. Ze vernielden bedden en één atleet sloeg een gat in een muur van het hotel. Er worden geen disciplinaire acties ondernomen omdat de atleten zich meteen verontschuldigden. Dat vertelde de baas van Team Australia, Ian Chesterman.

‘Sommige jonge mensen hebben een fout gemaakt. Ze hebben hun kamers achtergelaten in een onacceptabele staat. Maar de schade was gering, de kartonnen bedden zijn niet moeilijk om kapot te maken,’ aldus Chesterman.

Ook op de vlucht terug naar Australië werd het te bont. Sommige atleten vertoonden ‘onaanvaardbaar gedrag’, aldus het Australisch Olympisch Comité (AOC). De atleten in kwestie waren rugbyspelers en voetballers.

10 29 nieuwe coronabesmettingen in olympische bubbel

Op de Olympische Spelen zijn nog eens 29 mensen positief op covid-19 getest, wat sinds begin juli een totaal van 322 besmettingen maakt, hebben de organisatoren bekendgemaakt.

Vergeleken met de recente recordaantallen nieuwe besmettingen in Tokio en elders in Japan blijft het aantal Spelen-gerelateerde gevallen laag. Officials beklemtonen steeds weer dat de deelnemers strikte coronaregels naleven en in de Japanse hoofdstad in een ‘parallelle’ wereld leven. De noodtoestand is er nog minstens tot 31 augustus van kracht.

Binnenland
 1. Marc Van Ranst krijgt schadevergoeding na nieuwe vrijspraak voor laster
 2. Centre Pompidou verhuist in 2026 even naar Berlijn
 3. Coronablog | Nieuw Overlegcomité op 22 december
 4. Dubai geen vrijhaven meer voor Antwerpse drugscriminelen
 5. Bart De Wever niet te spreken over brief van Engie: ‘Omgekocht door Van der Straeten’
 6. Bij één besmetting in de klas, zijn er tot vier verborgen besmettingen
 7. Brusselse Binnenring vrijgemaakt na ongeval in Vilvoorde
 8. Meer dan twee keer zoveel flitsboetes verwacht volgend jaar
 9. Man die agente doodschoot, wil vrijkomen
 10. VRT interviewde coronabetogers met anonieme micro’s
 11. Kans op sneeuw in de Ardennen
 12. Ziekenhuisopnames blijven dalen
 13. Peeters en Tommelein gedagvaard in zaak terugdraaiende tellers
 14. Bouchez blijft toch zoeken naar draagvlak tegen kernuitstap binnen Vivaldi
 15. Proces aanslagen Zaventem en Maalbeek start op 10 oktober 2022
 16. Zaak-Julie Van Espen: jury samengesteld, beklaagde Steve Bakelmans aanwezig op openingszitting
 17. Van Avermaet pleit onschuldig in de VS
 18. Belgische metalband ‘Omicron’ wijzigt naam niet
 19. Belgische staat vrijgesproken in proces rond metissenkinderen
 20. Ex-judoka Ann Simons: ‘Getuigenissen grensoverschrijdend gedrag meteen in twijfel trekken helpt niet’

De podcasts van De Standaard