Zwijndrecht ‘bezorgd’ over hoge PFAS-waarden in bloed van negen inwoners
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In het bloed van tien mensen die in de buurt van de 3M-fabriek wonen zitten veel te hoge concentraties PFAS. Dat zegt het burgercollectief Grondrecht, dat bloed heeft laten afnemen bij negen inwoners van Zwijndrecht en één inwoner van Linkeroever. Het gemeentebestuur van Zwijndrecht wil nu dat alle inwoners getest worden. Hannes Anaf (Vooruit), de voorzitter van de Vlaamse onderzoekscommissie ter zake, noemde de resultaten ‘erg zorgwekkend’.

Uit de bloedmetingen, uitgevoerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam onder leiding van professor Jacob De Boer, blijkt dat de waarden van alle stalen te hoog zijn en verschillende waarden zelfs ongezien hoog, klinkt het in een persbericht.

Zo overschrijden alle stalen de grenswaarde van 6,9 nanogram per milliliter bloed van het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) voor de som van PFOS en drie andere PFAS. ‘De hoogste waarde bij onze geteste personen overschrijdt deze met factor 168, de laagste waarde met factor 3,4’, aldus Grondrecht, het burgercollectief dat werd opgericht als reactie op de PFOS-problematiek in Antwerpen.

‘Overheid moet bijkomende maatregelen nemen’

Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid startte een bloedonderzoek op vorige maand. De bloedafnames - 800 in totaal - worden over zes weken gespreid. Tegen midden oktober worden de ­resultaten verwacht. Die zouden moeten duidelijk maken of de huidige voorzorgsmaatregelen voldoende zijn.

Grondrecht wil zo lang niet wachten. ‘Uit onze resultaten blijkt dat de situatie in Zwijndrecht en in Antwerpen zeer ernstig is’, stelt Eva Frooninckx, woordvoerder van Grondrecht. ‘Bijgevolg dient de overheid bijkomende maatregelen te nemen om de impact van PFAS-vergiftiging te monitoren en in te perken.’

Gemeentebestuur Zwijndrecht wil elke inwoner testen

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht wil er nu bij de bevoegde instanties op aandringen dat élke inwoner van de gemeente de kans zou krijgen zich te laten onderzoeken. ‘Vanuit wetenschappelijk oogpunt mogen tendensen op groepsniveau dan wel het meest relevant zijn, wij zijn bezorgd om elke inwoner’, zegt schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen). ‘Onze mensen hebben het recht om te weten hoe het met hun eigen gezondheid en die van hun naasten gesteld is.’

Van 3M verwacht het gemeentebestuur naar eigen zeggen dan weer ‘een flinke inspanning als voorafname op de sanering van het Zwijndrechts grondgebied, en eindelijk eens duidelijkheid over wat ze hier hebben uitgespookt’.

Commissievoorzitter Anaf: ‘3M confronteren met de resultaten’

Hannes Anaf, die voorzitter is van de commissie, noemt de uitslagen waarmee Grondrecht naar buiten kwam ‘erg zorgwekkend’. Volgens Anaf moeten de resultaten ‘ten gronde worden meegenomen in het verdere onderzoek naar de PFOS-problematiek in Zwijndrecht en omgeving’.

‘Met de onderzoekscommissie gaan wij verder op zoek naar antwoorden. We zullen tot op het bot uitspitten wat er precies aan de hand is, en wat er fout is gelopen’, benadrukt Anaf. Op 20 augustus komt de opdrachthouder, samen met de andere leden van de commissie Grondverzet, meer duidelijkheid geven over de verschillende gezondheids -en verontreinigingsonderzoeken die momenteel lopende zijn.

Begin september komt ook 3M naar de onderzoekscommissie. ‘Het is evident dat we hen met deze resultaten zullen confronteren en de antwoorden naar boven zullen brengen’, aldus Anaf.

‘Gratis medische opvolging’

Het burgercollectief Grondrecht eist ook dat er bijkomend onderzoek wordt georganiseerd, onder meer naar de gezondheidseffecten van kinderen onder de 12 jaar en naar zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Het huidige gezondheidsonderzoek moet bovendien aangevuld worden met een epidemiologisch onderzoek, zodat verbanden kunnen worden onderzocht tussen de vervuiling en bepaalde aandoeningen en ziekten. Ook eist Grondrecht dat mensen bij wie hoge PFAS-waarden worden aangetroffen gratis medisch opgevolgd worden, om te bekijken of zij aandoeningen of ziekten ontwikkelen.

Liefde tot stikstof en PFAS ons scheiden

Tot slot eist het collectief dat 3M onmiddellijk transparant communiceert over de PFOS-vervuiling die in het verleden heeft plaatsgevonden via de grond, het water én de lucht, en over de uitstoot of lozing van PFAS die nog steeds plaatsvindt. ‘De overheid dient state of the art normen te hanteren voor de herziening van de vergunningen van 3M en de vergunningen die in de toekomst aan 3M worden verleend’, klinkt het.