Thomas Van der Plaetsen maanden out na blessure op Spelen
Foto: AFP

Thomas Van der Plaetsen heeft woensdag tijdens het verspringen, de tweede proef in de tienkamp op de Spelen van Tokio, een zware blessure opgelopen. Bij onderzoeken in de polikliniek van het olympisch dorp werd een scheur in de hamstringpees, een kneuzing aan de knie en een scheurtje in de ligamenten van de rechtervoet vastgesteld. De tienkamper zal enkele maanden out zijn.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) laat verder weten dat Van der Plaetsen voor de verdere medische opvolging zal terugkeren naar België.

Onze landgenoot probeerde toch nog zijn eerste sprong te nemen, maar kon zich niet afzetten en kwam meteen in het zand terecht. VdP werd vervolgens afgevoerd in een rolstoel.

Van der Plaetsen was eerder op de dag nochtans uitstekend begonnen, met een zeventiende plaats in de 100 meter. Hij zette in de eerste reeks 11.05 op de tabellen, een seizoensbeste en slechts één honderdste boven zijn persoonlijk record. Het leverde hem een vierde plaats op in zijn reeks, de zeventiende stek in totaal, met 850 punten. De Canadees Damian Warner liet met 10.12 de snelste tijd noteren, tevens de snelste 100 meter ooit in een tienkamp.

Thomas Van der Plaetsen maanden out na blessure op Spelen
Foto: AFP
Thomas Van der Plaetsen maanden out na blessure op Spelen
Foto: AP

Na het verspringen werken de tienkampers woensdag nog drie disciplines af: het kogelstoten, het hoogspringen en de 400 meter. Donderdag staan de 110 meter horden, het discuswerpen, het polsstokspringen, het speerwerpen en de 1.500 meter op het programma.

Thomas Van der Plaetsen moest zijn persoonlijke record verbreken om al maar te mogen meedoen met de beste 24 beste tienkampers op de Olympische Spelen in Tokio. Dat lukte in Götzis, op 29 en 30 mei. Hij behaalde toen 8.430 punten, ruim boven de vereiste 8.350 en zijn persoonlijk record, dat hij neerzette op de Olympische Spelen in Rio (8.332). Van der Plaetsen werd achtste in 2016 en de man uit Deinze hoopte om het Belgisch record van Hans Van Alphen (8.519), dat dateert van de Olympische Spelen in Londen (2012), te verbreken.

Thomas Van der Plaetsen vertrok in topvorm naar de Olympische Spelen:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in