Obama schrapt groot verjaardagsfeest na kritiek Republikeinen
De bijna jarige oud-president Foto: AFP

Barack Obama heeft de plannen voor zijn zestigste verjaardag flink aangepast, nadat Republikeinen kritiek hadden geleverd op de hoeveelheid gasten die voor het feest waren uitgenodigd. In plaats van honderden gasten mogen nu zaterdag alleen goede vrienden en familie langskomen.

De Amerikaanse oud-president had volgens The Wall Street Journal honderden gasten uitgenodigd op zijn buitenverblijf op het eiland Martha’s Vineyard. Dat ligt gevoelig omdat er in de Verenigde Staten steeds meer coronamaatregelen worden aangescherpt om de verspreiding van de deltavariant tegen te gaan. Een ingewijde vertelde de zakenkrant dat het feest buiten zal plaatsvinden en dat alle gezondheidsregels worden nageleefd.

De kritiek op Obama kwam vooral uit conservatieve hoek. Het gezaghebbende Republikeinse Congreslid Jim Jordan zei op Twitter dat Democraten de voormalige president Donald Trump de volle laag zouden geven als hij zo’n verjaardagsfeest zou geven. Trump zou dan vast roekeloosheid worden verweten, twitterde Jordan, een lid van het Huis van Afgevaardigden.

Het is onduidelijk wie op de gastenlijst staan, maar volgens een bron van USA Today komt president Joe Biden in elk geval niet. Hij was voorheen vicepresident onder Obama en de mannen kunnen het naar verluidt goed met elkaar vinden.