China om uitleg gevraagd over pins met Mao op podium
Foto: Reuters

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft China om uitleg gevraagd naar de pins met de beeltenis van de vroegere communistische leider Mao Zedong die Bao Shanju en Zhong Tianshi droegen toen ze goud kregen voor de olympische teamsprint op de piste.

Nadat ze het Duitse duo Lea Sophie Friedrich en Emma Hinze voor het goud hadden verslagen, droegen teamsprinters Bao Shanju en Zhong Tianshi op het podium een pin met een beeltenis van Mao, die China leidde van 1949 tot zijn dood in 1976.

China om uitleg gevraagd over pins met Mao op podium
Foto: Reuters

Mark Adams, de woordvoerder van het IOC, zei dinsdag dat er een onderzoek naar het incident loopt. Er liep ook al een onderzoek naar de Amerikaanse Raven Saunders die na het winnen van zilver bij het kogelstoten de armen boven het hoofd kruiste als steunbetuiging aan onderdrukten op het einde van de medailleceremonie.

China om uitleg gevraagd over pins met Mao op podium
Foto: ISOPIX

Gezien de golf van atletenprotest doorheen de sport van de laatste jaren, heeft het IOC regel 50 uitgebreid met regel 50.2 , waardoor politieke statements op de Spelen niet langer verboden zijn, bijvoorbeeld voor het begin van de wedstrijd. Tijdens de wedstrijden, op het podium of in het olympisch dorp blijven die evenwel verboden.