Onderzoek naar prijsafspraken voor mondmaskers in supermarkten
Foto: Karel Hemerijckx

Er loopt al meer dan een jaar een onderzoek bij de Belgische Mededingingsautoriteit naar mogelijke prijsafspraken rond mondmaskers in supermarkten. Dat bevestigt de auditeur-generaal van de concurrentiewaakhond.

Supermarktketen Carrefour België vermeldde het onderzoek ‘naar de contacten tussen verschillende distributeurs rond de verkoop van beschermingsmaskers aan het publiek en de Belgische overheid’ in zijn jaarverslag. Het is niet duidelijk welke andere supermarkten betrokken zijn.

Bij de Mededingingsautoriteit bevestigt men dat het onderzoek nog gaande is. Het is opgestart in juni vorig jaar, kort nadat supermarkten mondmaskers waren beginnen verkopen. ‘We hebben toen dingen gezien die ons wat vreemd leken’, klinkt het.

Het zijn de prijzen van de maskers die opvielen. Er was een vermoeden dat gezamenlijk beslist werd ‘om de prijs op een zeker niveau te zetten’. Zulke prijsafspraken tussen concurrenten zijn bij wet verboden.

De Mededingingsautoriteit heeft de betrokken bedrijven vragen gesteld. De vermoedens waren uiteindelijk sterk genoeg om een formeel onderzoek te openen. Dat zal wellicht nog enkele maanden in beslag nemen.

Supermarktketen Delhaize reageert dat ze vorig jaar ook vragen heeft gekregen van de Mededingingsautoriteit over eventuele prijsafspraken. ‘Wij hebben meegewerkt aan het onderzoek en hebben daarna een jaar niets meer vernomen’, zegt woordvoerder Roel Dekelver. ‘Wij hebben op elk product, niet alleen mondmaskers, een onafhankelijke prijszetting.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in