Eendaagse festivals in Nederland na 13 augustus alleen onder strikte voorwaarden
Foto: Jan Van der Perre

In Nederland mogen eendaagse festivals na 13 augustus weer doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden. De regering had festivals tijdelijk verboden wegens de snelle toename van het aantal besmettingen, maar sommige evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen toch weer doorgaan. Dat maakte aftredend premier Mark Rutte maandag bekend.

De festivals mogen in ieder geval tot 1 september doorgaan met hooguit 750 bezoekers. Ook moet het evenement in de openlucht zijn, of moet de tent aan vier kanten open zijn.

De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Ze krijgen het advies om vijf dagen na het festival een sneltest te doen. Als het voor festivals onhaalbaar is om onder deze voorwaarden door te gaan met hun evenement, kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, zei Rutte.

Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus

Vorige week werd aangekondigd dat festivals met overnachting tot 1 september van de baan zijn. De premier noemde het ‘op zichzelf goed nieuws’’ dat het aantal besmettingen daalt, maar merkte wel op dat het aantal positieve tests in Nederland nog altijd hoog is. Die laten een deel van de evenementen de komende weken nog niet toe.

Op 13 augustus neemt de Nederlandse regering nieuwe besluiten over het coronabeleid voor de komende periode. Dan wordt waarschijnlijk ook meer duidelijk over wat er gebeurt met evenementen in september.