Geen Belgen meer op de 400 meter: Sacoor loopt teleurstellende tijd, Borlée gaf forfait
Foto: AFP

Sacoor liep in de eerste halve finale naar de achtste (en laatste) plaats in een tijd van 45.88. Kevin Borlée gaf eerder al forfait voor de halve finales van de individuele 400 meter. Dat maakte de bekend op zijn Instagram-account.

Tijdens de halve finales van de individuele 400 meter eindigde Jonathan Sacoor laatste. Dat was uiteraard ruim onvoldoende om door te stoten. Met een tijd van 45.88 kwam de 21-jarige zelfs niet in de buurt van zijn persoonlijke record (45.03). Dit seizoen liep hij al 45.17.

De twee snelste lopers van elk van de drie halve finales plaatsten zich voor de medaillestrijd, net als de twee beste verliezende tijden. De finale volgt donderdag (om 14u Belgische tijd).

Te snel vertrokken

‘Ik ben te snel vertrokken en heb dan een paar fouten gemaakt’, reageerde hij na afloop. ‘Zoals niet door blijven lopen en schrik gekregen, dan was de wedstrijd gedaan. Ja, slecht gelopen. Ik kon veel beter en had dan ook hoge verwachtingen voor mezelf. Hier zijn geen excuses voor. De fout ligt volledig bij mezelf. Ik ben een beetje gekraakt onder de druk. Het zijn mijn eerste Spelen, dus dit doet wel even pijn. Het is nu terug resetten voor de 4x400m.’

En daarvoor heeft Sacoor wel vertrouwen. ‘Ik wist dat het veel beter kan zijn. Daarom ben ik nu zo teleurgesteld. Ik wilde onder de 45 seconden gaan. Na 150 meter was de wedstrijd voor mij gedaan. Ik kwam naast de Zwitser en werd dan passief. Het omgekeerde van wat ik moest doen en dan was het vat af. Ik krijg nu nog een kans om mezelf te herpakken.’

Sparen voor de 4x400m

Borlée verscheen bij de wedstrijd niet aan de startlijn. Hij gaf forfait om zich te sparen voor de 4x400m, nadat hij last had van zijn hamstring. Borlée liep zaterdag al de finale van de 4x400m gemengde aflossing, waarin ons land in een Belgisch record verdienstelijk vijfde werd. Na een korte nachtrust van amper vijf uur plaatste hij zich een dag later voor de halve finales van de individuele baanronde. Na die race greep hij echter naar de rechterdij. Onze landgenoot wil dan ook geen risico’s nemen met het oog op de aflossing met de Belgian Tornados, later op deze Spelen.

‘Gisteren voelde ik mijn hamstring tijdens de race’, schreef Borlée op Instagram. ‘Ik dacht eerst dat het niet al te ernstig was, maar vanochtend was het toch heel erg stijf. De medische staf raadde me vervolgens af om deel te nemen aan de individuele 400m. Spijtig genoeg moet ik dan ook afzeggen. Er zijn geen woorden voor om te beschrijven hoe ik me nu voel, maar ik wil vooral 100 honderd procent fit zijn voor de 4x400m en dus kan ik geen risico’s nemen.’

Bij de vrouwen is Vervaet tevreden

Bij de vrouwen zette Imke Vervaet maandag een knappe prestatie neer door de halve finales op de 200 meter te bereiken op het olympische atletiektoernooi in Tokio. Ze verbeterde zelfs haar beste tijd (23.05). In haar reeks in de strijd om de finale zette ze een tijd van 23.31 en zo eindigde ze 22e op 25 halve finalisten.

‘Het is fijn om een olympische halve finale gelopen te hebben. Ik kan niet klagen over mijn tijd. Ik blik tevreden terug. Ik heb nu twee dagen rust alvorens ik in actie kom met de Cheetahs (aflossing 4x400 m vrouwen). Ik kijk ernaar uit’, gaf Vervaet na afloop te kennen.

Vervaet had zich eerder op de dag geplaatst voor de halve finales met een persoonlijk record van 23.05 in de reeksen. Ze liep in Tokio ook al de 4x400 meter gemengd en moet ook nog in de 4x400m aan de slag met de Belgian Cheetahs. Die kregen het forfait van Cynthia Bolingo te verwerken.