camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien olympische nieuwsfeiten van de dag

maandag 2 augustus 2021 om 16.55 uur

1 Simone Biles neemt deel aan finale op de balk

De Amerikaanse topturnster Simone Biles neemt dinsdag wel degelijk deel aan de finale op de balk. Dat heeft de organisatie bevestigd.

Wegens mentale problemen gaf Biles eerder deze Spelen op tijdens de teamfinale en liet ze vervolgens de allround-, sprong- en brugfinales schieten. Ook in de vloerfinale kwam ze niet in actie.

De 24-jarige Biles veroverde in 2016 in Rio de Janeiro vier gouden (team, allround, vloer en sprong) en een bronzen medaille (balk). In die vijf onderdelen is ze ook regerend wereldkampioene. In totaal heeft ze negentien wereldtitels op haar palmares.

2 Belgian Cats in kwartfinale tegen Japan

Jana Raman kon met de Belgian Cats niet winnen van China.  belga

De derde en laatste poulewedstrijd in poule C bracht in de Super Saitama Arena een eerste nederlaag voor de Belgische basketbalvrouwen. De Cats verloren van het fysiek sterke China met 74-62. Geen groepswinst voor de Belgische vrouwen, maar ze eindigen wel als beste in de eerste groep waardoor ze in de kwartfinale (woensdag) Amerika en Spanje vermijden. Thuisland Japan wordt de tegenstander.

Alles over de Belgische prestaties op de Spelen leest u in de olympische blog.

3 Nijel Amos uit Botswana opgevist voor finale van 800 meter

Nijel Amos uit Botswana zal woensdag wel degelijk de finale van de 800 meter lopen. Gezien hij met 1:42.91 de beste jaarprestatie had neergezet, was Amos torenhoog favoriet voor dit atletiekonderdeel. Maar hij zag zondag zijn medaillehoop in rook opgaan toen hij betrokken raakte in de val van de Amerikaan Isaiah Jewett vlak voor hem. Officials hebben niettemin de Botswaan heropgevist voor de finale. Daaraan zullen dus negen lopers deelnemen.

De 27-jarige behaalde zilver op de Spelen van Londen in 2012. Vier jaar later overleefde Amos in Rio vanwege een blessure de reeksen niet. Zijn belangrijkste tegenstanders in de finale zijn de Keniaan Ferguson Rotich, de Australiër Peter Bol en de Amerikaan Clayton Murphy.

4 Kevin Borlée geeft forfait voor halve finales 400 meter

Kevin Borlée had zich zondag geplaatst voor de halve finale van de 400 meter.  belga

Kevin Borlée heeft forfait gegeven voor de halve finales van de individuele 400 meter, maakte de atleet bekend op zijn Instagram-account.

Borlée liep zaterdag al de finale van de 4x400 meter gemengde aflossing, waarin ons land in een Belgisch record vijfde werd. Na een nachtrust van vijf uur plaatste hij zich een dag later voor de halve finales van de individuele baanronde. Na die race greep hij echter naar de rechterdij. Borlée wilde geen risico’s nemen met het oog op de aflossing met de Belgian Tornados, later deze week.

‘Gisteren voelde ik mijn hamstring tijdens de race’, schrijft Borlée op Instagram. ‘Ik dacht eerst dat het niet al te ernstig was, maar vanochtend was het toch heel erg stijf. De medische staf raadde me af om deel te nemen aan de individuele 400 meter. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe ik me nu voel, maar ik wil vooral 100 honderd procent fit zijn voor de 4x400 meter en dus kan ik geen risico’s nemen.’

5 Polen verleent Wit-Russische sprintster Tsimanoeskaja een humanitair visum

Krystsina Tsimanoeskaja komt aan bij de Poolse ambassade in Tokio.  afp

Polen heeft de Wit-Russische sprintster Krystsina Tsimanoeskaja een humanitair visum verleend, heeft de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz getwitterd.

De atlete is al in rechtstreeks contact met Poolse diplomaten in Tokio. ‘Polen zal er alles aan doen haar te helpen haar sportcarrière voort te zetten’, aldus de bewindsman.

Krystsina Tsimanoeskaja zei zondag dat de baas van haar team haar had gedwongen af te zien van verdere deelname aan de Spelen. Vergezeld door leidinggevenden van het Wit-Russische Olympische Comité ging ze naar de luchthaven om terug te keren naar huis. Maar daar weigerde ze op het vliegtuig te stappen en wendde ze zich tot de Japanse politie.

6 Gent zal Nina Derwael huldigen, maar een brug naar haar noemen is niet vanzelfsprekend

In Gent kan Nina Derwael rekenen op een huldiging tijdens de sportawards, die in februari 2022 worden uitgereikt aan lokale sporthelden. De Limburgse bracht een groot deel van haar jeugd door in Gent en verbleef tot haar 18de in een sportinternaat aan de Watersportbaan. Daar wordt volgend jaar een futuristische fiets- en wandelbrug gebouwd. De constructie wordt opgeleverd in 2023.

Een en ander leidde tot de suggestie om die brug naar Derwael te noemen. ‘Die geplande brug over de Watersportbaan – ongelijke leggers of niet – mag voortaan toch wel de #Nina Derwael-brug genoemd worden zeker?’, vroeg Nicolas Roose zich op Twitter af. Een idee dat op sociale media bijval kreeg van burgemeester Mathias De Clercq en schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw, beiden op vakantie.

Waarnemend burgemeester Sofie Bracke – ook bevoegd voor Sport – laat optekenen dat ze een erkenning voor de prestatie absoluut genegen is. Maar de toewijzing van een naam aan straten en bruggen gebeurt volgens een decreet van 28 januari 1977. Dat bepaalt dat – behoudens leden van de koninklijke familie – alleen overleden mensen in aanmerking komen voor een straat- of brugnaam.

Eventueel kan een officieuze benaming bekeken worden, al worden ook die zaken voorgelegd aan de gemeenteraad. En die heeft in 2019 al beslist dat de toekomstige brug officieel vernoemd zou worden naar zeilster Annie Vande Wiele. Die maakte van ‘51 tot ‘53 als eerste vrouw een reis rond de wereld met een zeilboot.

7 Paulien Couckuyt loopt Belgisch record op 400 meter horden, maar zit net niet in finale

Paulien Couckuyt: blij én ontgoocheld.  belga

Paulien Couckuyt heeft zich net niet kunnen plaatsen voor de finale op de 400 meter horden. Ze verbeterde wel haar eigen recente Belgische record tot 54.47.

Couckuyt liep in de gietende regen en op een natgeregende piste in de eerste van drie halve finales naar de derde plaats in 54.47, een nieuw Belgisch record. Dat volstond net niet om door te stoten. De twee snelste loopsters van elk van de drie halve finales plaatsten zich voor de medaillestrijd, net als de twee beste verliezende tijden. Couckuyt noteerde uiteindelijk de derde verliezende tijd.

‘Blij met het record? Natuurlijk, maar de ontgoocheling om de gemiste finale is groot’, zei ze in een eerste reactie op Sporza. ‘Die moet er dan maar komen in Parijs 2024.’

8 Geen geldige poging voor Hubbard

De Spelen van gewichthefster Laurel Hubbard zijn uitgedraaid op een ontgoocheling. De Nieuw-Zeelandse kon geen enkele geldige poging laten noteren in haar competitie. Hubbard is de eerste trans persoon die deelneemt aan de Olympische Spelen.

Hubbard gold als een van de medaillekandidaten in de categorie +87 kilogram. Bij haar eerste poging lukte het niet om 120 kilogram boven haar hoofd te tillen, waarna ze nog meer risico nam door naar 125 kilogram te gaan. Die gok pakte verkeerd uit, want ook haar twee pogingen met dat gewicht mislukten. Geen geldig resultaat dus, wat het einde van haar competitie betekende.

• Weinig testosteron = sportvrouw? Was het maar zo eenvoudig

9 Hassan pakt haar eerste goud

De Nederlandse Sifan Hassan heeft een gouden medaille veroverd op de 5.000 meter. Ze beoogt op de Spelen een onuitgegeven drieluik: ze heeft in extremis de 1.500 meter toegevoegd aan haar programma. ‘Voor mij is het cruciaal om mijn hart te volgen’, liet ze via haar management weten. ‘Dat is veel belangrijker dan gouden medailles. Dat houdt me gemotiveerd en het zorgt ervoor dat ik blijf genieten.’

De 1.500 meter is de favoriete afstand van Hassan. Nooit eerder heeft een atleet zich gewaagd aan de combinatie van 1.500, 5.000 en 10.000 meter op één toernooi.

Hassan zit alvast op schema: ze pakte dus goud op de 5.000 meter en plaatste zich voor de halve finales van de 1.500 meter. In haar serie viel ze, maar dat belette haar niet die reeks nog te winnen.

10 Vier op de vijf Vlaamse tv-kijkers zagen Derwael naar goud turnen

De prestatie van Nina Derwael op de brug met ongelijke leggers werd zondagmiddag op Eén gevolgd door goed 1,41 miljoen tv-kijkers, of precies vier op de vijf Vlamingen die op dat moment voor hun tv-toestel zaten. Dat blijkt uit de kijkcijfers van de VRT. Derwael haalde het eerste goud binnen voor ons land op deze Olympische Spelen.

De hele finale werd gevolgd door 1,26 miljoen kijkers. Het marktaandeel voor de hele finale lag iets lager, op 79,3 procent.

De podcasts van De Standaard