Historische hittegolf in Griekenland, vier dorpen ontruimd door bosbrand
Er woedt een hevige bosbrand in de buurt van Patras. Foto: AP

Griekenland heeft volgens meteorologen te kampen met een ‘historische en lange hittegolf’. Het kwik kan de komende dagen op het vasteland oplopen tot liefst 46 graden Celsius. Op het schiereiland Peloponnesos zijn vier dorpen ontruimd wegens een bosbrand.

In Griekenland werd begin deze week een waarschuwing afgegeven wegens extreme hitte. De hittegolf houdt naar verwachting aan tot begin augustus. Tijdens de golf zakken de temperaturen ‘s nachts naar verwachting niet onder de 25 graden, in de grote steden zelfs niet onder de 30 graden.

Op meerdere plaatsen worden gebouwen met airconditioning opengesteld voor burgers. Ook stuurt de overheid tenten en containers met airconditioning naar kampen waar migranten worden opgevangen. Grieken worden opgeroepen om zich te onthouden van activiteiten die kunnen leiden tot branden, niet onnodig te reizen en spaarzaam om te gaan met water en elektriciteit. De Akropolis, het beroemde monument in hoofdstad Athene, wordt op het warmste moment van de dag gesloten, om toeristen te beschermen tegen de hitte.

De dodelijkste hittegolf in Griekenland dateert uit 1987, toen er langer dan een week extreme temperaturen werden genoteerd en meer dan duizend mensen overleden.

Het extreme weer kan leiden tot het uitbreken van nieuwe natuurbranden of kan de al woedende branden verergeren. Zo woedt zaterdag in het noordwesten van het schiereiland Peloponnesos een zware brand in de buurt van de stad Patras.

De inwoners van de nabijgelegen dorpen Ziria, Kamares, Achaia en Labiri hebben via waarschuwingsberichten op hun mobiele telefoon de opdracht gekregen om hun woonplaats te verlaten. Aan ziekenhuizen in de buurt wordt gevraagd om zich voor te bereiden op mogelijke gewonden door de bosbranden. Verschillende snelwegen in het gebied zijn afgesloten. Ook op de Rio-Antirriobrug, die Peloponnesos verbindt met het Griekse vasteland, is geen verkeer toegelaten.

Aan de voet van de berg Pentelikon, dicht bij buitenwijken van de hoofdstad Athene, woedde eerder deze week al een hevige natuurbrand. Ook buurland Turkije wordt getroffen door tientallen bosbranden. Daar is de dodentol zaterdag opgelopen tot zes, nadat twee brandweermannen om het leven kwamen toen ze het vuur nabij Manavgat probeerden te bestrijden. Duizenden Turken zijn geëvacueerd uit hun woningen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig