Geen brons voor Djokovic in enkelspel, forfait in gemengd dubbel
Foto: REUTERS

De Servische nummer één van de wereld Novak Djokovic verloor in de strijd om het brons van de Spanjaard Pablo Carreno-Busta, de nummer elf van de wereld, in drie sets: 6-4, 6-7 (6-8) en 6-3. Een stevige ontgoocheling voor Djokovic, die voor goud naar Tokio was gekomen. Nadien gaf hij samen met Nina Stojanovic forfait voor gemengd dubbel.

Djokovic had in Japan zijn zinnen gezet op zogenoemde ’golden grand slam’, winst van alle grandslamtoernooien en olympisch goud in hetzelfde jaar. De Serviër begon in de halve finales sterk tegen Zverev, maar na de winst in de eerste set met 6-1 moest hij de winst toch aan de Duitser laten.

De Serviër was zichtbaar nog niet hersteld van deze teleurstelling in de partij met Carreño Busta. Hij verloor de eerste set. In het tweede bedrijf sleepte hij er nog wel een tiebreak uit, die hij ondanks een wedstrijdpunt voor de Spanjaard won. Maar in de beslissende set kwam hij tot zijn grote frustratie met 3-0 achter en sloeg zijn racket kapot tegen het net. Djokovic kon zijn achterstand niet meer goed maken en verloor de derde set met 6-3.

Djokovic lijkt last te hebben van een olympische vloek. In 2008, 2012 en 2016 greep de toptennisser, twintigvoudig grandslamwinnaar, ook al naast eremetaal.

De nummer één van de wereld verlaat Tokio zonder een medaille. Na verlies in de kleine finale van het enkelspel, besloot hij samen met Nina Stojanovic forfait te geven voor gemengd dubbel.