Amerikaanse politie schiet recordaantal mensen dood
Sinds de dood van George Floyd waren er massale protesten Foto: AP

De Amerikaanse politie heeft vorig jaar 1.021 mensen doodgeschoten. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is dat het hoogste aantal sinds het dagblad zes jaar geleden begon met het registreren van dergelijke incidenten.

Ondanks intensiever toezicht gaat het geweld door en zijn er dagelijks fatale schietpartijen, aldus The Washington Post. Ook de coronapandemie, protesten en de roep om hervormingen veranderden dat niet. Sinds 2015 stierven ruim 6.400 personen door politiekogels, bijna drie per dag.

Deskundigen omschrijven een deel van de incidenten als onvermijdelijk. Dan gaat het bijvoorbeeld over gevallen waarbij agenten onder vuur worden genomen. Van alle overlijdens blijken de meesten gewapend. Ook opvallend: niet meer dan een handvol schietpartijen met dodelijke afloop wordt door aanklagers als crimineel beschouwd.

Een deel was te voorkomen

Bijna elk optreden van de schietende agenten is als gerechtvaardigd bestempeld. Maar waarnemers en experts zeggen dat met minder agressieve tactieken heel wat te voorkomen was geweest.

The Washington Post begon met het bijhouden van dodelijke schietpartijen door politieagenten nadat in augustus 2014 een witte politieman een zwarte 18-jarige had doodgeschoten in Ferguson (Missouri). De gebeurtenis leidde dagenlang tot rellen. De agent werd niet vervolgd. Sinds het overlijden van George Floyd kwamen er wereldwijd protesten tegen disproportioneel politiegeweld op zwarte mensen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig