CDC waarschuwt: ‘Ook wie gevaccineerd is, kan deltavariant doorgeven’
Foto: REUTERS

Ook wie gevaccineerd is, kan het coronavirus mogelijk doorgeven. Tot die conclusie kwam het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de Amerikaanse tegenhanger van Sciensano. Dat schrijft The New York Times.

Het CDC is met slecht nieuws gekomen over de deltavariant. Vrijdag publiceerden het Amerikaanse agentschap een rapport gebaseerd op een studie die werd uitgevoerd in het dorpje Provincetown, Massachusetts. Daar werd onlangs een uitbraak van het coronavirus vastgesteld nadat 60.000 feestvierders naar het dorpje afzakten voor the fourth of july. Tegen 10 juli gingen de besmettingsaantallen omhoog bij de lokale bevolking en een week later was dat ook het geval in de county. Daar ging het dagelijkse gemiddelde van 0 naar 177 per 100.000 inwoners.

Driekwart van de inwoners van Provincetown had symptomen en 74 procent was volledig gevaccineerd. Er moesten ook vijf mensen in het ziekenhuis opgenomen worden. Vier daarvan waren volledig gevaccineerd.

Het CDC concludeerde dat gevaccineerde personen die besmet raken met de deltavariant, het virus ook kunnen doorgeven, net als niet-gevaccineerden. Daardoor dragen ze dus bij aan de verspreiding van het virus. Al zou dat wel in mindere mate zijn dan de niet-gevaccineerden, want een besmetting is mogelijk, maar komt minder vaak voor. Het vaccin beschermt vooral goed tegen nog ergere ziekte en overlijden, maar infecties zijn wel nog steeds mogelijk.

In de Verenigde Staten wordt er daarom nu gedacht om enkele maatregelen terug te draaien. Zo moesten volledig gevaccineerden binnen niet overal meer een masker dragen. Het CDC zou nu pleiten voor een algemene mondmaskerplicht en spreekt over ‘een oorlog die veranderd is.’

Correctie 31 juli 2021: Een eerdere versie van dit artikel had als titel CDC waarschuwt officieel: ‘Wie gevaccineerd is, geeft deltavariant net zo goed door als niet-gevaccineerden’. Volgens het CDC zou een besmetting door gevaccineerden echter in mindere mate voorkomen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in